• Publicerat 7 juli, 2013
  • Skrivet av Abgar Barsom
  • 0 Kommentarer

Det finns bland många spelare och de kallas allt ifrån skådespelare, cirkusartister eller ”Rivaldo” (efter hans uppträdande i VM mot Turkiet). Men vart går den där gränsen för vad som är tillåtet att visa och vad som är överdrift och fejk?

Vem gör rätt och vem gör fel när en försvarare rycker i tröjan och anfallaren påvisar det genom att slänga sig mer än behövligt?

Skall försvararen få bryta mot reglerna genom att skaffa sig fördel och rycka i tröjan?

Vad ska kallas ”filma”?

Jag menare att det är en balans som alltid kommer vara svår att bedöma för att det är människoögat som ska avgöra det. En domare idag har det inte lätt eftersom de skall bedöma en situation på en bråkdel av en sekund. Vi som sitter ovan kan tycka att det är solklart. Men det kommer alltid vara den mänskliga faktorn som tar besluten och då kan fel göras.

Ni som skriker som mest? Testa själva att ställa Er på en plan i en tävlingsmatch (på en ok nivå, där spelarna är passionerade) och döm. Då skall Ni få se hur situationer kan uppfattas, bedömas och även bli ifrågasatta av publik, spelare och ledare. Det är ingen lätt situation!

Brasiliens Neymar har varit det största samtalsämnet i fotbollsvärlden i juni. Först skrev han på för Barcelona och sedan har han glänst med sin fina teknik i Confederations Cup. Neymar är outstanding bäst i Sydamerika just nu, men jag tror inte på Neymar i Barcelona och Europa.
Varför? Jo, för att han kommer att kategorieras i facket som filmare i Europa. I Brasilien är spelet mer oorganiserat och öppet. Det i sin tur gör att det finns möjligheter att man kan använda sin teknik och fart på ett bra sätt. Men spelet i Europa och speciellt mot Barca, så är det tight och taktiskt. Då kommer det inte att finnas ytor och närkamperna kommer att avlösa varandra. Det i sin tur kommer att göra att det taktiska och det fysiska spelet kommer göra att Neymar kommer hamna i situationer där han kommer bli ifrågasatt som en filmare. Filmare eller inte? Det återstår att se…

****
IFK Göteborg agerar bra just nu. Först försäljningen av Moberg Karlsson (2 miljoner Euro) och sedan gå upp i serieledning. Med Hysén på topp och en Söder som verkar vara skadefri, så ser det spännande ut inför hösten.

****
Silly Season ser ut som vanligt, mycket snack! De som är hetast i Allsvenskan, sitter smart och väntar på något riktigt bra utan rykten.

****
Kända filmare:
1. Rivaldo
2. Stoichkov
3. Strömberg (Tjeckoslovakien-matchen)