• Publicerat 14 juni, 2013
  • Skrivet av Abgar Barsom
  • 0 Kommentarer

Att vinna Allsvenskan är det största man kan göra som klubb med svenska mått mätt. Man belönas med en fin titel som ”Svensk mästare” och en guldmedalj som spelare. Men som mycket annat så vill man utvecklas och ta nästa steg, och i detta fall är det att ta steget in i Europacuperna, där de bästa lagen från alla ligorna spelar.

När en viss person i Djurgårdens sstyrelse sa att ”inom fem år så ska vi spela i en Champions League-kvartsfinal” så sa jag åt honom att drömmar har vi alla, vissa har realistiska och vissa flyger iväg för att de inte har kunskap om hur det fungerar utanför sina egna gränser.
För att förstå hur det fungerar och vara realist så måste man ha upplevt hur det är i andra länder. Kunskapen är vår makt och det baseras mycket på vad du har gjort på plan eller lärt dig av andra.

Lås som måste öppnas för att lyckas att ta ett steg närmare Europa:
– Behålla talangerna 1-1,5 år till innan de byter klubb. Höj lönen, bygg runt spelaren och ge spelarna ansvar för att hjälpa laget och kamraterna fram. Detta medför också att spelaren mognar, så att han kan ta nästa steg i karriären.
– Spela mer matcher ”off season” och träna mindre hårt ”in season”. För att känna på det tuffa matchandet som sker när man går in i ett tufft spelschema under sommaren så måste kroppen ha varit i samma situation innan för att ha det i muskelminnet.
– Hitta spetsspelare som kan göra skillnad. Hämta inte en brasse och försök att göra honom till svensk utan skräddarsy rollen efter individen och spelasystemet som man har. Han kommer inte springa som en häst, men det kan andra göra för honom. Så länge han utför sitt jobb på bästa sätt som han är hämtad för.
– Internationell erfarenhet i klubbarna. Spelare som har spelat på landslagsnivå och/eller varit ute i större klubbar, måste kunna dela med sig såväl på plan och som utanför.
– Taktiskt kunnande på planen och rävspelet utanför den samma. För att lyckas kan man göra det på två sätt, vara bättre än sina motståndare eller göra det svårt för sina motståndare. Då gäller det att vara på gränsen till vad man får göra och inte göra. Men även våga kliva över gränsen om det så krävs för att vinna.
– Våga ställa krav. Utan krav så klarar vi inte av att lösa situationen när vi hamnar i tuffa lägen när det gäller prestation och mognad. Vi måste kunna klara av/lära oss att leva och prestera under press.

Elfsborg kliver snart in i kvalet till Champions League, ett kval som kommer bli en värdemätare om vad för klass våra svenska mästare håller. Man har rustat upp smart med internationell rutin i Henning Hauger på mitten och individuell skicklighet i Bangura på topp. Jag tror inte att man kan göra mycket mer än så, för sedan måste man förlita sig på att allt ska klaffa till 100 % plus lite tur i lottning och på fotbollsplan. Att ta in fler spelare, skulle kosta mer än det smakar. Det räcker att man har en bra stomme med Anders Svensson, Ishizaki, Jönsson, Lasse Nilsson och Ellegaard i mål för att stå upp mot tufft motstånd. Men det som verkligen kommer bli pricken över i:et är om Claesson, Larsson, Rohdén och Hult kan maxprestera och vara det som är det lilla extra för laget. Att ta det där steget som man pratar om så de får ett litet genombrott mot internationellt motstånd, främst för att visa att de är mogna för att bli proffs i Europa.

Nackdelen för våra mästare är att man har en hemmaplan med plastgräs. Det gör att man får mer nackdel i bortamatchen, än fördel i hemmamatchen. För bollskickliga lag klarar av omställningen från vanligt till plastgräs, medan att jaga boll mot ett passningsskickligt lag på bortaplan kan krama musten ur varje spelare. Jag hoppas verkligen att vi snart får ett lag som vågar, kan och har det som krävs för att avancera i Europa. Men det är ett steg och det har även landslaget fått känna av just nu.
Det är sportsligt och ekonomisk möjligt att lyckas att ta sig in i Champions League gruppspelet, för det har lag från mindre länder redan bevisat med ännu mindre budgetar än de vi har hemma.

Lycka till alla svenska lag i Europa.

****
Allsvenskan är tillbaks och startar upp med Gefle som tar emot Öster hemma. Efter en tids vila, så tror jag att Öster kommer försöka att få med sig en poäng tillbaks till Växjö, medan Gefle måste jaga 3 poäng hemma. En tillknäppt första halvlek kan man förvänta sig, innan spelet öppnar sig. Detta bäddar för att spela ett X i halvtid till oddset 2.15 på Comeon. Insatsen blir lagom.