• Publicerat 1 juni, 2013
  • Skrivet av Abgar Barsom
  • 0 Kommentarer

Alla klubbar vill nästan ha olika sorters spelare, främst beroende på hur klubben tänker och hur ekonomin ser ut. Det man kan fråga sig är vart kan man hitta mest spelare som har potential att spela i Allsvenskan.

Mitt svar är division 1, Sveriges tredje bästa serie. Det är den serien som flest spelare skulle kunna tas från och spela i allsvenskan idag. Hur tänker jag undrar många då?

Jo, i division 1 så har klubbarna kommit till en nivå där många ofta är så utvecklade att de är semiproffs. Det vill säga att man som klubb klarar av att skapa förutsättningar för spelaren för att kunna prestera och komma så nära maxprestation som möjligt. Kraven från många klubbar är också höga, för man vill vinna serien och ta steget upp till svensk elitfotboll.

Kombinationen av att man har bra tränare som oftast har faciliteter, och möjligheter att kunna träna spelarna så pass bra att de är tränade för 90 minuters match. Detta gör att man kan ställa krav på spelarna som gör att de blir förberedda att kliva upp till elitfotbollen.

Vad är det då som krävs för att ta steget upp till Allsvenskan från division 1? Självklart är det tempo, kvalité på utförandet och karaktären viktigt. Men främst också att kroppen är härdad för seniorspel. För det är kroppen som kommer vara det viktigaste verktyget, så att man kommer orka och klara sig från skadorna och bibehålla kontinuitet för träning och match. Detta skapar en utveckling i kroppen och ett total i din fotbollskunskap på plan.

Men för mig är spelare som presterar i division 1 mer attraktiva för Allsvenskan. Främst för att de brinner för fotbollen, presterar varje veckan och har ett råmaterial som spelare som kan vara mer intressant för utveckling och framtiden. Som enskild individ så är det självklart den kunskapen du har som gör att du presterar på plan också.
Men det är många i Allsvenskan som är sämre på det, men ändå är med i trupperna. För många är nöjda med att träna med ett allsvenskt lag, därför kan en spelare från division 1 vara hungrigare för att utvecklas och spela på högsta nivå än den allsvenska spelaren som redan är där, men inte kan nå ända fram.

För en spelare som är med i en allsvensk trupp innehar inte alltid alla kvalitéer för att prestera i en allsvensk match. Spelare nummer 18-22 i en vanlig allsvensk trupp spelar inte många allsvenska matcher och det är ofta för att de inte innehar kvalitéerna för att prestera på plan enligt tränaren. Vågar man då inte jobba med dessa spelare, så är dem i princip en utfyllnad av truppen.

Våga leta efter spelare som verkligen brinner för att spela och vill leverera, än spelare som är nöjda med dagens vardag och inte ville utvecklas och ta nästa steg. Många är inte färdiga för att prestera på topp nivå varje vecka, men det är råmaterialet man skall titta på och se potentialen för att kunna hjälpa en spelare som vill bli bättre för att nå toppen.

****
Det ska bli skoj att se Albin Ekdahl i landslaget. För spelar man mestadels av matcherna i klubblaget från start i serie A, då borde man vara en intressant spelare för svenska landslaget. Upp till bevis!

****
Proffsdrömmen är nu färdig inspelad för i år. Det blev ett känslosamt och passionerat avslut som gjort att man som människa ibland glömmer hur mycket fotbollen betyder för vissa personer.
Missa inte programmen som går på TV4 sport, måndagar och torsdagar kl 21.00!