• Publicerat 25 maj, 2013
  • Skrivet av Abgar Barsom
  • 1 Kommentar

Man pratar om erfarenhet är en viktig ingrediens när det kommer till prestationen på plan. Självklart är det så att desto mer du tränar och desto mer du lär dig under åren. Då kommer sannolikheten att du gör en bra prestation även att öka.
Men frågan är om inte viljan och andra mentala faktorer har större påverkan än åldern och erfarenheten i många situationer över en hel säsong. Man kan prata om inspiration, motivation och drivkraft som kan göra att det du räcker ännu längre.

En oinspirerad spelare (som många äldre eller hemvändare är) med mycket erfarenhet kan ibland vara till en belastning för klubb, på grund av att man kräver mer än vad man kan få ut för att spelare inte har någon drivkraft kvar på den nivån.

Åt andra hållet så kan man se hur spelare som är unga och hungriga med en motivation och drivkraft att vilja spela och prestera på denna nivå blir till en tillgång för laget.

Malmö FF är ett bra exempel och har allsvenskans yngsta trupp. Där kan man se att många av faktorerna ovan gör att spelarna har en hög prestationsnivå och kan ligga i toppen av Allsvenskan. Man gör det med en blandning av en massa unga talanger och några få spelare som får stå för balansen. Den enda spelaren som är över 30 år är Matias Concha.

Jag gillar Malmös satsning på unga hungriga spelare som också får speltid. För det handlar om att låta spelarna få spela också. För om man hämtar en spelare, så måste man ha en plan för spelaren och tro på det han står för. För antingen har du gjort en dålig scouting av spelaren eller så är du en dålig tränare som inte låter spelaren få spela. För du måste ju ha sett något när du hämtade spelaren och då kan man inte ändra uppfattning efter en månad eller tre matcher spel.

Det fina med Malmö är att man har två spelare på varje position som vill spela och får spela när den ena inte presterar eller är borta. Det gör i sin tur att unga spelare hela tiden motvierar sig genom att de är nära spel hela tiden.
När flera av Malmös spelare blir inbytta gång på gång och tillför laget fast de inte har fyllt 20 år, så förstår man att det finns en brinnande drivkraft som växer sig allt större.

Elfsborg, Göteborg och Helsingborg är inte långt ifrån detta som jag skrivit om.
Ekvationen lyder: Ge hungriga spelare bättre betalt, så kanske vi kan behålla dessa i ett-två år till. Speciellt i svenska toppklubbar kan man med mycket tur och den lilla skicklighet ta några vinster i någon av de europeiska cuperna. Investering kan ge payback.

****
Vissa spelare är mycket bra Superettan spelare, men det är skillnad på Superettan och Allsvenskan.

****
Botten och toppen av den allsvenska tabellen har nu nog formats….

****
Det är inte mycket som slår ett Stockholmsderby i fotboll. Så nära, men så långt ifrån europeiska toppfotbollen.

****
Dagen spel hämtar jag såklart ifrån Champions League finalen mellan dem tyska giganterna som krossade Real och Barca. Det skall bli riktigt intressant vad Bayern och Dortmund kan överraska varandra med denna gång. Dem möttes för några veckor sedan och då valda Bayern att ställa över i princip 90% av spelarna. Jag tror ändå på en tillknäppt final där motståndarna kan varandra utan och innan till. Så jag spelar ett kryss efter 30 minuters spel till oddset 1.71 på Comeon.

Vill du har ytterligare speltips? Gå in på Youbetsmart.se