• Publicerat 19 maj, 2013
  • Skrivet av Abgar Barsom
  • 2 Kommentarer

Den gamla klyschan lyder ”det är enklare att byta en tränare än att byta 22 spelare”. Självklart så är det sant ur alla perspektiv. Men följdfrågan är om ”gräset är grönare på andra sidan”?

Det vill säga, är det den nya tränarens förändringar som verkligen förändrar eller är det spelarnas beteende som plötsligt blir bättre?

I många av fallen ligger inte problemet hos tränaren, för det är trots allt de elva spelarna som går ut på plan som störst kan påverka resultatet i matchen med sina handlingar. Detta är såklart lättare att skriva än att förstå och utföra.

Sverige är det enda landet (kanske något mer nordiskt land) där spelarna har så stor påverkan på vad som är bra och dåligt med fotbollen och kan framföra det via åsikter i laget. Det bygger först och främst på att man har en demokrati där spelarnas röst skall göras hörda i ett så kallat spelarråd. De som har varit proffs utanför nordens gränser vet vad som gäller i ett klubblag och vilken hierarki det finns i laget, från högsta hönset till junioren. Där en bestämmer och de andra rättar sig efter det och passar det inte så får man ställa sig åt sidan eller försvinna från klubben illa kvickt.
I sådana här fall så har tränaren fullt ansvar och kan styra på sitt sätt utan några invändningar från spelarna. Om resultaten uteblir, så kommer tränaren få sparken. Hårt och långt från klubben!

Problemet vi har i Sverige är att många spelare inte är mentalt starka (på grund av samhället i stora drag) och blir påverkade stort av yttre omständigheter. Då kan man ändå tänka att i Sverige så skrivs det knappt något om fotbollen om man jämför med andra stora fotbollsländer.
Media kan ha större påverkan än tränaren på spelaren ibland.

Exempel:
Johan har blivit tillsagd att markera bort motståndarnas spelfördelare för att tränaren har en taktik. Detta i sin tur gör att spelaren kanske inte ser ut att göra så mycket, men löser sin uppgift galant. Tränaren är nöjd med honom för att han har hjälpt laget, men problemet blir när Johan läser tidningen och blir sågad för att han inte visade tillräckligt under matchen. Detta i sin tur gör att Johans självförtroende blir sämre.

I många fall har det som står i tidningen större påverkan på spelarna än vad tränaren vill och säger till spelaren. Detta kan göra att tränaren blir maktlös i många situationer
Detsamma gäller vid det så kallade spelarrådet, där spelarnas åsikter kan sätta tränaren i en position som gör honom till den mindre i hierarki stegen. Då faller alla idéerna som tränaren har och hans ord kommer att tappa kraft.

****
Att tycka om att spela fotboll räcker inte, man måste älska det och visa en passion som är oändlig.

****
Lika förknippad som Ronaldo är med Nike, är Becks med Adidas. En spelare som gjorde fotbollsspelare till mer än något bara på plan. Han var en stilikon som tjänade mer pengar utanför plan, men som ändå var underskattad för sina kvaliter som spelare. Det är få om någon spelare som kommer att kunna vara eller bli så stor som Beckham var i sin helhet.

****
Citatet:
– Om du tar fram en lista på de som spelat i Premier League de senaste 40 åren skulle Beckham troligtvis inte ens platsa på topp 1000.
/ Chris Waddle om David Beckham

****
Hierarkistegen är viktig i många fall, på ett positivt sätt. För att en måste styra på ett sätt som han är tillsatt för att göra det.

****
Waddle vet hur man använder motorsågen.