Foto: Bildbyrån

Daniel Sundgren arbetsbefrias från AIK efter att han sjukanmält sig till AIK:s Champions League-kval mot Ararat. Kort efter AIK:s uttalande svarar Sundgren på AIK:s pressmeddelande.
– Om AIK resonerar på det sättet så har det blivit ett missförstånd från deras sida. Jag har alltid varit den mest lojala spelaren i AIK, säger han till Expressen.

Stora rubriker under morgonen då AIK gått ut med att Daniel Sundgren, som skulle ha lämnat för Aris den 18 juli, får lämna klubben i förtid. Han ska ha sjukanmält sig inför Araratmatchen och inte följt rutinerna som gäller vid sjukdom.

”Bakgrunden till beslutet är en rad händelser där Daniel till klubben tydligt uttryckt att han inte ville vara uttagningsbar till matchen mot FC Ararat-Armenia i den första kvalomgången i Uefa Champions League 2019/20. Utöver det valde Daniel att sjukanmäla sig tätt inpå avresan till Armenien på ett sätt som inte följer de rutiner som AIK Fotboll har för sjukanmälning.

Konsekvensen om Daniel ingått i 18-mannatruppen vid matchen mot FC Ararat-Armenia, vilket AIK Fotboll, Daniel Sundgren och hans nya grekiska klubb Aris FC enligt gällande avtal var överens om, hade inneburit att han inte kunnat spela för Aris FC i Uefa Europa League 2019/20 under resten av året. Den uppgörelse som tecknats med Aris FC gällande en transfer för Daniel Sundgren den 18 juli 2019 kommer att fullföljas”, skriver klubben.

– Vi känner en enorm besvikelse över hur Daniel hanterat sin avtalade avslutning i AIK. Han har haft en fantastisk karriär i AIK och att vi nu skiljs på detta sätt känns oerhört sorgligt, säger AIK:s sportchef Björn Wesström.

Nu svarar Sundgren i en intervju med Expressen.

– Som jag sa i min senaste intervju med C More så har det varit skittufft för mig mentalt. Jag har verkligen, verkligen maxat min förmåga att spela hundraprocent för AIK de här matcherna som jag spelat. Jag har inte varit rädd för att bli skadad, även om det funnits lite grann i bakhuvudet, när jag vet om att min karriär handlar om ett par få matcher. Det är inte så vanligt i Europa att man fortsätter att spela vidare för sin klubb när man redan gjort klart med en annan klubb. I Sverige är transferfönstret lite knepigt. Det har varit skittufft för mig och jag var väldigt tydlig med det att jag haft det tufft. Jag har känt att mitt huvud inte klarar mer och jag kan inte prestera hundra miljoner procent i AIK-tröjan, då vill jag inte göra AIK-fansen besvikna och ställa ut mina skor och prestera dåligt. Det tjänar ingen på, varken jag eller AIK. Ingen tjänar på att se en vilsen Sundgren på planen, säger han till tidningen.

– Om AIK resonerar på det sättet så har det blivit ett missförstånd från deras sida. Jag har alltid varit den mest lojala spelaren i AIK, jag tror inte det finns någon lojalare. Jag har alltid krigat på varje match och träning och jag har aldrig skapat bråk. Jag har alltid ställt upp för AIK utåt sett också. Jag har försökt ställa upp för klubben på alla möjliga sätt. Alla fans vet att jag är som dem, bara att jag haft turen att vara bra på fotboll. Det sista jag är är att vara illojal.

AIK är missnöjda över sättet som Sundgren missat Araratmatchen. Klubben menar att han tidigare uttryckt att han inte vill spela och senare lämnat in en sjukanmälan. Sundgren menar att det blivit uppförstorat från AIK:s sida.

– Inget mer än att jag var sjuk. Jag hade dålig mage den dagen och det kunde berott på hur många saker som helst. Dels att jag varit sjukt stressad och för det andra så var jag inte där mentalt. Att inte vara där mentalt på sitt jobb det är det värsta som finns. Allt kändes så bra för mig med att tacka av fansen i Kalmar, det är synd att ett missförstånd gjort att det blivit på det här sättet, säger han till Expressen.