• Publicerat 11 juli
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer

Två allsvenska klubbar till Europa League-kval i kväll. FD har tittat närmare på klubbarna och namnen inför denna afton med MFF och Norrköping. Här är MFF:s sida av kvällen och man lär behöva titta extra på ett namn som Cathair Friel.

BALLYMENA UNITED
Grundad: 1928.
Hemmaplan: The Showgrounds, kapacitet: 4 390.
Ligaspel: Nej. Avslutat 24 april.
Tränare: David Jeffrey, 56 år, 9 ligatitlar, 13 cuptitlar.

Bäste målgörare 2018/19: Cathair Friel, 13 mål.
Mest namnkunnige spelare: Jude Winchester, mittfältare
Lagkapten: Jim Ervin, 34 år, försvarare

Dräktfärger: Ljusblå/himmelsblå tröja, vita shorts: Reserv: Vit tröja, ljusblå shorts.
Tidigare Europaspel: 7 gånger. Som bäst 1 omgången i cupvinnarcupen, 78/79, 81/82, 84/85, 89/90 och Uefacupen 80/81.

Övrig fakta: Vann 23 av 38 matcher i ligan 2018/19. 23 segrar, 6 oavgjorda, 9 förluster, 80-50 i målskillnad. Tio poäng bakom vinnande Linfield.

FD-kommentar:
– Spelar i samma klubbfärger som Malmö FF – anmärkningsvärt bara det. Hade innan denna kvalspel bara gjort tre mål i Europaspelet någonsin. Nu har man gjort ett par fler i och med att man i detta kval slagit ut isländska Runavik med totalt 2- 0.

– Mötte Odense i Intertoto cup 2004 och slogs ut med totalt 0-7. Mittfältaren Jude Winchester är i stort sett den ende i truppen som låtit tala om sig och har också spelat för Cliftonville som brukar vara frekvent förekommande i kvalspelet till Europa och även spelat för Kilmarnock i den skotska ligan. Två bröder finns i laget, dels förstemålvakten Ross Glendinning och dels den två år yngre försvararen Reece Glendinning. En spelare att se upp med är anfallaren Cathair Friel som gjort tvåsiffrigt antal mål, tre säsonger i följd, det vill säga varje säsong han spelat för klubben sedan 2016/17.

– Slagit ut Runavik från Island har man hur som helst gjort, inte oävet motstånd, har de senaste åren i tidiga kvalomgångar gjort ganska jämna siffror med klubbar som Linfield och Dynamo Minsk.

MFF-Ballymena United startar kl. 19.00 i kväll. Match ett i Malmö.