IFK Norrköping föll tungt när man senast försökte i ett Europakval-spel. Nu har det gått två år och i kväll väntar en ny chans och det mot St Patricks. FotbollDirekts krönikör Magnus Österberg tror inte östgötarna riskerar ett nytt bakslag likt 2017.
– Nej, jag tror inte det. Ska bli spännande att se Norrköpings stil i Europa och så har ju formen samtidigt starkt gått åt rätt håll i allsvenskan.

IFK Norrköping slog AIK och gick sedan grovt bort sig mot Sirius innan man tog hem ännu ett toppmöte senast mot Häcken. Med det är färsk form det handlar om för ett IFK som haft en bitvis svår vår.
Därför handlar det säkerligen viss lättnad från Jens Gustafssons-håll inför denna afton på Richmond Park i Dublin.

Däremot är det garanterat spänt inför denna första kvalomgång. Jens Gustafsson må ha nått toppplaceringar här hemma i allsvenskan sedan han tog över efter Janne Andersson men i Europa så har han än så länge misslyckats.
Bakslaget mot litauiska Trakai för två år sedan var mycket svårt. Året innan försvann man mot norska Rosenborg,
Inför St Patricks-matcherna har nu Gustafsson lyft fram det mentala mer än någonting annat, säkerligen väl medveten om så svårt AIK hade det med en annan irländsk klubb förra året med mötena med Shamrock.

LÄS: DET BÖRJADE JU SÅ ENKELT FÖR PEKING 2017 – RENA LEKEN

– Det finns inga direkt lätta matcher, det vet vi ju vid det här laget men känslan Norrköping sedan omstarten är att jag tror de ska kunna ta detta och med lite mer än minsta marginal, säger FotbollDirekts krönikör.
– Jag hoppas Norrköping vågar spela så offensivt som man egentligen är och inte anpassa sig för mycket även om en första match så här förstås är speciell och det viktigaste är att få med sig ett bra resultat till hemmamatchen. Men IFK:s fart viktig mot irländarnas kamp och fysik.

– Hur jag ser på Norrköping så här långt? Men lite för ojämna men samtidigt så har man undvikit för det mesta att förlora. Nej, men det är ju ett ganska bra år så här långt. Det är ju ändå trots allt det, man är sex men har inte mer än fyra poäng upp till andraplatsen. Andreas Johanssons saknas mycket men jag tycker nog ändå att man börjar hitta livet utan honom.
– Mycket för att Isak Pettersson tar sådant ansvar och hur överhuvudtaget defensiven börjar sätta sig. Och så Jordan Larssons utveckling. Lite på att båda är sugna på sådana här matcher. Båda har chans till fina utländska karriärer och då måste man kliva fram när det blir internationella matcher.

Hur ser du på laget i kväll?
– Ska bli intressant att se. Har lite känslan av att han kommer att rotera laget denna gång. Men vi får se. Klart är i alla fall att man har ett lag som jag tycker är bättre för sådana här matcher än för ett par år sedan.

Så här ställde IFK Norrköping upp från start mot Häcken:
Isak Pettersson, Filip Dagerstål, Kasper Larsen, Rasmus Lauritsen, Lars Gerson – Alexander Fransson, Simon Thern, Gudmundur Thorarinsson, Simon Skrabb, Jordan Larsson, Christoffer Nyman.

St Patrick – IFK Norrköping startar i kväll i Dublin kl. 20.45.