AIK föll tungt borta i Armenien i går (1-2). För att Champions League-drömmarna ska leva vidare måste de regerande svenska mästarna besegra Ararat i returen, något FD:s krönikör Patrick Ekwall tror att det gör – oavsett med eller utan Per Karlsson och Sebastian Larsson.
– AIK ska lösa en sån här match utan de bägge från start, säger Ekwall. 

Efter att med mycket möda brottat ner Shamrock Rovers i första Europa League-kvalrundan i fjol blev uttåg mot danska Nordsjälland för AIK.

Nu vill Gnaget ta revansch – och detta i Champions League-kvalet. Men det har börjat jobbigt. Förlust med 2-1 i går mot armeniska Ararat och detta utan Per Karlsson och Sebastian Larsson i elvan. FD:s krönikör Patrick Ekwall tycker inte att det ska påverka svenska mästarna.

– Det är inte där felet ligger. AIK ska lösa en sån här match utan de bägge från start. Sen kom utvisningen och då är det klart att behovet av Sebastian Larsson blev större, säger Ekwall.

Intrycken efter AIK:s förlust?

– Framförallt är det förstås att de inte gav sig själva en rättvis möjlighet att spela sig fram till ett bättre resultat efter den usla inledningen. Du får inte bjuda på en straffsituation så enkelt och du får inte ta ett andra gula efter 13 minuter. I en sån här match måste AIK ta kommandot och där ligger också deras problem i Europaspelet sen tidigare år. I allsvenskan kan AIK nöta ut motstånd under 30 omgångar. I Europa måste du ha en helt annan attityd.
I övrigt var det en match som såg ut lite som matcher i de inledande omgångarna kan se ut på bortaplan, de är inte så enkla att vinna på beställning. Men du ska helst inte torska och framförallt inte bjuda på någonting.

Några ord om Ararats 2-1-mål?

– Det finns inte så mycket att säga om det. De har några spelare som är bra en mot en och när de får ett läge i straffområdet – så som målet föranleddes – så kan det gå illa.

Din syn på Ararat – deras klass?

– Ungefär som väntat. Några spelare som håller hygglig individuell allsvensk klass. Men som lag betraktat ska de inte vara i närheten av att slå ut ett svenskt mästarlag. Säg att de kändes som ett lag på Kalmar FF:s nivå. Ungefär så. Säkert mycket bättre hemma än borta.

I fjol vann AIK med 1-0 borta mot Shamrock på Irland. Sedan bara oavgjort hemma. Obehagligt?

– Det är i hemmamatcherna som AIK måste vara ett annorlunda Europalag än förra året. På bortaplan kan det bli lite så här. Det är inte superlätt att tända till i stormvindar på Färöarna, mot publirare på Irland eller på en armenisk ”arena” som såg ut som en träningsplan 2 omgärdad av fem andra gräsplaner, en swimmingpool, promenadstråk, några höghus och en enda läktare på långsidan. Det var på hemmaplan som AIK gick bort sig mot både mot Shamrock och Nordsjälland. Nu står de inför ett läge som är hyggligt gynnsamt efter bortamålet, men det kommer krävas seger.
Det kommer inte att fungera att spela en avvaktande, kontrollerande fotboll. Det bör verkligen gå, för Ararat är vad det är, men det kommer att krävas mycket mer än det vi upplevt tidigare år.