I början på maj testade AIK den offensive mittfältaren Anoff Blankson från Ghana. FD kan avslöja att AIK la ett bud på 18-åringen men inte kunde matcha säljarens förväntningar. Enligt FD:s källor är Blankson nu nära en övergång till den franska Ligue 2-klubben Clermont. 
– Diskussionerna mellan mig och AIK håller jag för mig själv, säger agenten Nahom Ghidey till FotbollDirekt.se.

I början på maj, dagarna innan derbyt mot Djurgården, hade AIK en ghanansk provspelare på plats på Karlberg – som imponerade under sina dagar i Stockholm.

Vänsterfotade Anoff Blankson, 18, tillhör akademin JMG i Elfenbenskusten (som fostrat spelare som Gervinho och Yaya Touré) och enligt FD:s uppgifter imponerande Blankson på AIK så pass att klubben gjorde ett försök att köpa loss honom. Men priset blev för dyrt.

Enligt våra källor är det i stället mycket nära att Blankson skriver på för Clermont i den franska andraligan. JMG Academy ska ha accepterat ett bud på omkring fem miljoner kronor plus vidareförsäljning.

Blankson hamnade i AIK via den nyblivne spelaragenten Nahom Ghidey. Ghidey har en bakgrund som ungdomstränare i AIK och ifjol var han assisterande tränare i Vasalund bakom AIK-ikonen Nebojsa Novakovic. Han vill inte bekräfta att AIK la ett bud men bekräftar det franska intresset.

– AIK var intresserade av Blankson redan innan han gjorde sin första träning på Karlberg och det tror jag säger sig självt. Jag kan inte tänka mig att professionella fotbollsklubbar tar in spelare till sin dagliga verksamhet om det inte finns någon form av intresse initialt. Hur väl det intresset landade efter Blanksons besök på Karlberg och hur AIK agerade därefter får ni fråga AIK, säger Ghidey till FotbollDirekt.se och fortsätter:

– Det jag kan bekräfta är att Blankson är aktuell för en klubb i Frankrike. Vilken klubb eller om det förekommit eventuella bud kan jag tyvärr inte gå in på.

https://twitter.com/NahomGhidey/status/1145393912007335936

Ghidey säger att han har ett speciellt band till AIK efter många år i klubben, där han bland annat var mycket nära Ebenezer Ofori under hans tid i klubben.

– Det hade varit kul och bra för Blankson med AIK för jag vet hur duktig klubben är på att utveckla och ta hand om unga afrikanska talanger. Och det var därför jag och mina partners valde att ta Blankson till AIK. Och självklart så hoppades jag på att Blankson skulle skriva på för AIK för just hans skull men nu blev det inte så.

Vad fick du för feedback från AIK efter provspelet?

– Jag vet det är ett tråkigt svar men diskussionerna mellan mig och AIK håller jag för mig själv.

Finns det flera spelare från JMG Academy som kan bli aktuella för AIK eller andra allsvenska klubbar i framtiden?

– Det finns spelare från JMG som jag vill se spela i Allsvenskan men vilka klubbar som de är aktuella för det vill jag inte kommentera.