AIK är nu nära en ny Europastart. I dag startar Champions League-kvalet och AIK är nu på plats i Armenien. FD:s krönikör Magnus Österberg tar här ut den startelva han hoppas att Rikard Norling kommer att satsa på.

Linner – Mets, Karlsson, Granli – Saletros, Adu, Larsson, Tarik, Lundström – Obasi, Goitom.
Där namnen FotbollDirekts krönikör Magnus Österberg vill se starta mot Ararat.

Nu finns det emellertid frågetecken för så väl Per Karlsson som Sebastian Larsson men om vi utgår från att båda trots allt klarar av att ställa sig på startlinjen 16.00 i eftermiddag.
– Jag tror ju att Kolbeinn Sigthorsson kan bli en joker men tror ändå inte att han startar. Därför får det än så länge bli Obasi och Goitom, säger FotbollDirekts krönikör.
– För mig är Obasi nummer ett i AIK just nu på anfallssidan men Kolbeinn kommer att bli värdefull för AIK bara han får mer tid och håller. Tycker hans inhopp mot Kalmar visade rätt saker, kvalité.

LÄS: AIK-STJÄRNANS HASTIGA AVHOPP INFÖR ARARAT IKVÄLL

I fjol började ju AIK annars mot Shamrock och ett 1- 0-resultat på Irland – och där på 1- 1 på Friends.
– Det är just det. Det vill säga att det knappast inte längre finns några lätta matcher i Europa. Speciellt inte i ett Champions League-kval. Men att Linnér bör hålla nollan det visar väl inte vinst Shamrockmatcherna från i fjol? Linnér blir viktig och har ju utvecklats väldigt.

Och så har AIK ser det ut som, förfinat sitt spel ytterligare för Europa. Som man exempelvis inte minst har hanterat stormöten med Hammarby, Djurgården och MFF denna vår? Total målskillnad 4-0.

– Jo, så är det. Björn Wesström pratar ju om cynism och är det något du behöver där ute så är det sådana saker. AIK:s defensiva stil är bra internationellt, särskilt i tidiga kval på det här viset när allt handlar om att gå vidare. Och så tog man matchen mot Kalmar senast. Det var viktigt att få hem den efter den lite tveksamma återstarten efter uppehållet. Å andra sidan har AIK mött topplag så det är små marginaler.
– Samtidigt så får AIK inte hamna i underläge. Känslan är att AIK inte är bra på att jaga i underläge. Man har i alla fall inte visat det hittills.

Hur ser du på AIK jämfört med i fjol samma tidpunkt?
– Trots allt en positiv trend. Menar att AIK är med i toppen, sedan var det kanske än mer positiv trend förra året. Men ganska snarlikt. Känslan är ändå att AIK, trots att man inte imponerat, till sist kommer att hitta rätt. Det är en lagmaskin. Sedan återstår att se hur AIK värvar i kommande fönster. Det vet vi inte ännu.
– Men sedan är det klart att Daniel Sundgren saknas. Att han inte spelar i kväll står ju klart men vi har ingen information om varför. Det blir en försvagning. Hans kvaliteter och lika mycket personlighet.

Kan du ta fram AIK:s tre viktigaste namn inför kvällen?
– Etta blir Oskar Linnér. Han ska inte släppa in några mål. Tvåa blir Sebastian Larsson. Oj, så viktig han blir. Så otroligt nyttig. Lita på att AIK kommer att göra allt för att han spelar en del av den här matchen. Men vi får se, han blev ju stämplad i matchen mot Kalmar. Och sedan har vi Obasi som har spelat upp sig och är AIK:s bäste anfallare just nu. Sedan måste jag säga att jag hoppas på att någon som Kolbeinn får minst en halvtimme i dag.