Foto: Bildbyrån

William Eskelinen är nära att säljas. Enligt FD:s källor har GIF Sundsvall flera utländska bud att ta ställning till kring målvakten vars kontrakt löper ut efter säsongen. 22-åringen själv känner sig redo för nästa steg. Samtidigt som han vill att Giffarna får betalt för honom. 
– Det kan ligga en sanning i det. Jag känner mig redo att ta nästa steg, säger Eskelinen till FotbollDirekt.se. 

Redan i vintras snackades det om en försäljning av GIF Sundsvalls förstemålvakt William Eskelinen.

Men den unge målvakten – som liksom hela laget stod för ett starkt 2018 – blev kvar. Den här säsongen har han fortsatt att vara det givna valet mellan Giffarnas stolpar men snart kan han ha gjort sitt där. Med ett halvår kvar på kontraktet kan sommarfönstret vara klubbens sista chans att få in ett par välbehövliga miljoner på kontot.

Enligt FD:s källor har flera utländska klubbar tagit kontakt med klubben om en möjlig försäljning. Det ska röra sig om klubbar i Danmark, Norge, Belgien och Schweiz där minst tre bud ligger på bordet för Giffarna att ta ställning till. När FD når Eskelinen så säger han sig känna till intresset för honom.

– Det kan ligga en sanning i det. Jag känner att jag är redo för att ta nästa steg i karriären. Det är också i det stora internationella transferfönstret nu i sommar som man som spelare har möjlighet att komma in lättare i laget innan säsongen har börjat, säger han till FotbollDirekt.se.

GIF Sundsvalls ekonomi har varit på tapeten under våren. Nyligen blev det klart att lagkaptenen Linus Hallenius säljs till APOEL på Cypern och att en grupp riskkapitalister har sett till att säkra klubbens ekonomiska resultat, åtminstone för den här säsongen. Eskelinen vill mycket hellre att Giffarna får betalt för honom nu än att han skulle gå som Bosman efter säsongen.

– Det är klart att jag vill att Giffarna ska få betalt för mig. Det har jag sagt hela tiden, att jag är tacksam för att klubben satsade på mig och jag vill att de ska få något tillbaka den dagen jag lämnar.

Imorgon eftermiddag spelar Giffarna, som ligger på negativ kvalplats, en tuff bortamatch mot IFK Göteborg. En match som kan bli en av Eskelinens sista om Sundsvall kommer överens med en köpande klubb.

– Allt sånt sköter min agent. Jag väljer att fokusera på fotbollen tills den dagen det kommer ett papper för mig att skriva på. Man måste vara professionell och tänka bort det och fokusera på matchen man ska spela härnäst. Det tycker jag att jag gör bra. Det blir en tuff match i morgon mot Blåvitt. Både vi och dem har tappat några spelare och har lite skador.

Enligt våra uppgifter så finns det klubbar i Norge, Danmark, Belgien och Schweiz som vill ha dig. Finns det någon liga du föredrar om du fick välja?

– Alla länder du nämner är lockande. Det finns en sanning i att det är många utländska klubbar med i bilden och alla alternativ är lockande. Men jag vill gå till en klubb som visar att de tror på mig.

Är det utlandet som gäller eller skulle en allsvensk toppklubb vara intressant för dig också?

– Jag stänger inga dörrar för något. Kommer det en klubb som visar att de tror på mig och magkänslan är rätt så är jag öppen för allt. Jag tror mycket på magkänslan.

Eskelinen har hittills gjort 37 allsvenska matcher för GIF Sundsvall sedan han kom från Enskede inför säsongen 2017.