Division 1-klubben Akropolis drog en vinstlott när svenska cupen lottades i dag. I alla fall sett till intresse och möjliga publikintäkter. Sportchefen Georgios Gogas berättar om tankarna just efter beskedet att det blir ett ”Stockholmsderby” mot Djurgården. För det första – var spelas matchen?
– Frågar du mig i dag så kommer vi att spela på Grimsta, säger han till FotbollDirekt.se.

De senaste åren har Akropolis snuddat vid att ta sig upp i superettan men förlorat kvalspelet två gånger om. I år kan det vara dags för att ta direktplatsen upp.

Efter 15 omgångar av division 1 norra Svealand så leder obesegrade Akropolis serien sex poäng före Umeå FC. Och i höst får klubben en riktig stormatch. På torsdagen lottades den andra kvalomgången till svenska cupen, den som blir direkt avgörande för vilket lag som får spela gruppspel 2019.

På Akropolis lott stod det Djurgården. En stormatch för en liten klubb som snittar 293 åskådare per hemmamatch. Georgios Gogas är klubbens sportchef sedan många år och han är väldigt nöjd med lottningen och ser fram emot matchen som ska spelas den 21 eller 22 augusti.

– Ja, verkligen. Vi mötte Hammarby för ett par år sedan och att få möta Djurgården nu är jättebra. Speciellt med tanke på hur bra det går för Dif nu. Det kanske kommer lite folk…, säger han till FotbollDirekt.se och fortsätter:

– Det blir tuffare att gå vidare mot en allsvensk toppklubb jämfört med något lag i superettan. Man hoppades väl antingen på superettan eller något av de tre Stockholmslagen. Så vi måste få vara nöjda. Vinner de någon match till så kommer de vara med i guldracet lagom till den här matchen spelas och då borde det komma lite folk.

Normalt spelar Akropolis sina hemmamatcher på Spånga IP. Men den är alldeles för liten för att sluka ett par tusen åskådare – som Akropolis hoppas ska dyka upp.

– Frågar du mig i dag så kommer vi att spela på Grimsta (Brommapojkarnas hemmaarena) för det är vår reservarena. Och förhoppningsvis blir det mer än tresiffrigt som vi är vana vid, säger han och skrattar.

Funderar ni inte på att lägga den på Stockholms Stadion?  

– Det är förstås en möjlighet men i nuläget är det Grimsta IP som gäller.

Kan ni dra nytta av att Djurgården slåss i toppen och kanske roterar i laget mot er?

– De har väl sina matcher i allsvenskan då och är i full gång. Men även om de roterar så kommer det vara allsvenska spelare vi möter. Det är klart, vi har väl en något bättre chans om de roterar men ofta förlorar man dessa matcher på att de är lite snabbare och smartare. Men vi ska göra vårt bästa för att skrälla.

15 raka matcher utan förlust är ett imponerande facit. En spelare som Djurgårdens fans bör känna igen är en tidigare Dif-talang som såldes till Schalke 04.

–  Nu har vi en gammal djurgårdare här i Christian Rubio Sivodedov som de borde känna till. Han fick inte spela så mycket i början men startade nu senast. Det är en otroligt teknisk spelare med stora fotbollskunskaper. Han ser nog det här som en omstart efter några år med mindre speltid men har ambitioner att spela högre upp igen, säger Gogas som hoppas se sin klubb i superettan nästa år.

– Det är klart att vi spelar för att vinna. Vi har varit och nosat på superettan i några år så självklart vill vi gå upp. Om serien hade slutat igår så hade vi varit glada men det är 15 matcher kvar så det gäller att behålla ödmjukheten.