Djurgården, AIK, IFK Göteborg, Hammarby och IFK Norrköping är alla inom skapligt räckhåll från serieledande Malmö FF. Vad behöver göras för att inte tappa greppet om en topplacering? FD:s expert Magnus Österberg ger här sin syn på storklubbarnas läge inför silly season som på allvar börjar i juli.
– Det brinner ingenstans för MFF som bör sitta lugnt i båten, säger han.

AIK

Magnus Österbergs kommentar:

– En mittback in skulle inte göra ont. Nu försvinner Daniel Sundgren och Magnar Ödegaard har knappt varit med i truppen så han lär försvinna när lånet går ut. Daniel Granli har inte fått mycket förtroende och Joel Ekstrand verkar vi inte få se något av. Jag skulle tro att AIK behöver en mittback. Händer något med Karol Mets eller Per Karlsson så är man tunna.

– Sen är det klart att Nabil Bahoui som ändå är kontraktslös vore fin att få in. Han var väldigt bra delar av förra våren. Men annars tycker jag inte att det finns ett krisartat behov av något så länge ingen annan försvinner.

Wingback?

Anton Salétros verkar ju försvinna men då finns ändå Rasmus Lindkvist och Heradi Rashidi som var med och spelade in guldet. Spelare gå upp och ned i form och visst kan AIK plocka in en ny spelare där, men jag tycker inte att man bör ha panik med den backup som finns. .

Djurgården

Magnus Österbergs kommentar:

– Dif behöver ett komplement till forward för att avlasta eller spela bredvid Mohamed Buya Turay. Jag tror inte man ska förlita sig på att han håller formen och är skadefri hela säsongen om man vill stanna i toppen. Dif har varit duktiga på att sälja och ersätta med någon annan, men det känns som man varit någon anfallare kort i truppen inte bara en säsong nu. En anfallare in behövs.

Risk att de tappar någon?

– Det har ju varit snack om Jacob Une Larsson och Jonathan Augustinsson länge och även Jesper Karlström. Risken finns alltid men Bosse Andersson har pratat om att de inte vill sälja mycket alls i sommar. Jonathan Ring är väl den som kanske gjort bäst reklam för sig men han är samtidigt närmare 30 än 20 år. Hur intressant är man då för den utländska marknaden?

Hammarby

Magnus Österbergs kommentar:

– Bajen måste ersätta Vidar Örn Kjartansson som verkar bli för dyr för att behålla. Då behövs en ny anfallare för jag tycker att Nikola Djurdjic gör det bra som tia och inte bör ses som anfallare i systemet man spelar. Sen ska det nog in en mittback men det behöver kanske inte vara en starter. Odilon försvann och truppen var bra balanserad innan. Litet frågetecken runt Marcus Degerlund där man valt Mats Soheim före. De behöver ha in en mittback till i någon form.

Mittfältet?

– Där tycker jag man har lösningar. Hammarby hoppas att Junior att ska komma tillbaka under hösten. om han hinner nå sin form finns ingen anledning att stressa med nyförvärv. Sen är ju Jesper Jansson sällan sugen på korttidslösningar utan han eftersträvar nog kontinuitet före snabba lösningar. Sen vet man väl inte riktigt hur det blir på målvaktssidan med Johan Wilands axel och Gianluca Curcis kontrakt. Om de tänker förlänga eller inte. de måste fatta beslut där.

IFK Göteborg

Magnus Österbergs kommentar:

– Här behöver en del ses över, Benjamin Nygren är såld, Junes Barny släpptes och Sebastian Ohlsson ryktas bli såld han också. Startspelarna måste ersättas om man vill hålla sig kvar i toppstriden. Men IFK:s problem vet ju alla har varit att bygga något som är hållbart över tid. Därför tror man mycket på sina unga spelare och kan kanske inte använda så mycket av pengarna som kommer in till nyförvärv. Är det så att fler spelare lämnar i sommar så ska man nog sänka ribban för Blåvitt resten av säsongen. Det finns inte så många rutinerade spelare på bänken men kanske en sån som Sargon Abraham kan få mer utrymme i höst.

IFK Norrköping

Magnus Österbergs kommentar:

– Det finns en risk att Kalle Holmberg går och han har inte länge kvar på sitt kontrakt. Sen vet jag inte hur pass het han är nu när han inte haft den bästa våren. Tappar man honom finns utrymme för en anfallare. Jens Gustafsson har varit riktigt bra på att utveckla spelare till den allsvenska toppen. Både Andreas Blomqvist och Sead Haksabanovic, han kan man inte ha på bänken för länge, är spelare som man kan få ut mer av.

Är guldchansen borta om Thern lämnar?

– Peking slog AIK utan honom efter en jätteinsats. men att de ska orka hela vägen och samtidigt spela i Europa utan honom tror jag inte. Då måste de vara breda. Jag tycker verkligen att Norrköping ska försöka behålla Thern för annars tror jag inte man hänger med de andra lagen i kampen om topp-3.

Malmö FF

Österbergs kommentar:

– Med Jonas Knudsen in i försvaret så tycker jag att de är klara. MFF har bäst ekonomi och säkert utrymme att ta in någon ny stjärna, men jag tycker inte att det behövs. Man har till och med råd att sälja någon med tanke på att spelare som Erdal Rakip inte fått så mycket speltid. Carlos Strandberg kan säljas men han är ändå utlånad till Örebro så det är ingen förlust heller. Det brinner ingenstans för MFF som bör sitta lugnt i båten.