Kolbeinn Sigthorsson, 29, har hittills bara gjort två inhopp för AIK. Med spel i europeiska storklubbar och en viktig roll i Islands EM-framgångar 2016 vill han nu – skadefri – börja visa sitt värde i AIK-tröjan. Helst redan i kväll mot IFK Norrköping.
– För att må bra så måste jag göra mål. Så har det alltid varit, säger han till FotbollDirekt.se.

Två inhopp mot AFC Eskilstuna och i den sista matchen innan uppehållet mot Hammarby.

Mer än så har AIK-fansen inte fått se prestigevärvningen Kolbeinn Sigthorsson. 29-åringen anslöt i slutet av vinterfönstret efter ha brutit sitt kontrakt med Nantes. En profilstark anfallsvärvning då han representerat klubbar som Galatasaray, Ajax och varit starkt bidragande till Islands EM-framgångar 2016.

Under våren har han fått bygga upp styrkan i det knä han skadade allvarligt och fick komplikationer med. När han väl var tillbaka så sträckte han baksidan. Men efter inhoppet mot Hammarby och ytterligare två inhopp i Islands EM-kvalmatcher mot Albanien (1-0) och Turkiet (2-1) så är den fysiske anfallaren äntligen redo för mer.

I kväll finns han med i truppen mot IFK Norrköping och när FD träffade Sigthorsson på Karlberg märks det att motivationen är på topp för att börja visa sitt värde i klubben.

– Min första tid här handlade om att komma i fas efter flera år utan att jag kunnat spela matcher. Det gick väldigt bra tills jag fick ett litet bakslag med min baksida. Det är sånt som händer när man varit skadad länge men nu känner jag mig bra igen. Jag fick hoppa in 30 och 35 minuter i landskamperna vilket kändes riktigt skönt, säger han till FotbollDirekt.se.

Du har knappt spelat i AIK, blev du överraskad att landslaget kallade dig?

– Det var lite överraskande och det betyder mycket att jag får samtalet från Island. Erik (Hamrén) tror på mig och ville verkligen att jag skulle komma. Det är jag tacksam för.

Har det varit tufft att komma hit och inte kunna bevisa vad du går för?

– Nja, alltså jag visste att det skulle bli så här till en början. Men jag är här för att hjälpa laget när jag är tillbaka. Jag känner fortfarande att jag är i uppbyggnadsfasen. Ännu har jag inte startat någon match så på toppnivå är jag uppenbarligen inte. Men jag knackar på dörren och det vill jag fortsätta göra. När tiden är kommen så vill jag spela mer.

AIK:s anfallsuppsättning går inte inte att klaga på. Utöver Sigthorsson finns Jack Lahne, Henok Goitom, Tarik Elyounoussi, Stefan Silva och Chinedu Obasi för Rikard Norling att välja bland.

– För den taktiken vi spelar så har vi en bra mix av anfallare som kan göra lite olika saker. Det är nyttigt för coachen som har verktygen att förändra utifrån form och motstånd. Konkurrensen är stenhård och i mina ögon är det bara bra för laget för det gör att alla måste vara på tårna varje dag om de vill spela. Sammanhållningen upplever jag som väldigt stark och vi vill fortsätta bygga vidare på vår fina svit.

Vad vill du komma in och bidra med?

– Det är enkelt. Jag känner alltid att jag måste göra mål för att må bra. Så har det alltid varit.

Så du skjuter hellre själv än passar… ?

– Haha, nej jag passar hellre den som har ett bättre läge. Först av allt handlar det om att hjälpa laget. Titta på Henok (Goitom), han har inte gjort några mål men han hjälper laget på ett fantastiskt sätt ändå. Han visar vägen för andra.

Hur ser du på AIK:s spel och ligans kvalitet?

– Laget är taktiskt väldigt, väldigt skickligt. Vi är organiserade och svåra att tränga igenom. När vi leder ska det mycket till för motståndarna att göra mål på oss. Det finns i klubbens DNA sedan några år tillbaka och det kände jag direkt när jag kom hit. Alla vet sin roll och vad vi ska göra i olika situationer i matcherna. Vad gäller ligan så är kvaliteten hög tycker jag, det ser man på hur många spelare som lämnar för större ligor.

Sigthorsson är dock inget större fan av konstgräs.

– Nej, det är inget jag gillar. Jag har alltid sagt att det är mycket bättre att spela fotboll på riktigt gräs. Det är en känsla som är något helt annat än konstgräs. Och då är jag ändå uppväxt med konstgräs på Island. Om det var viktigt med gräs när jag valde AIK? Ja, det var en del i hela paketet med klubben.

Finns det någon spelare i laget som du imponerats extra mycket av?

– Ja, den där killen där, säger Sigthorsson och pekar på Sebastian Larsson som kommer ut från klubbhuset och är på väg hemåt.

– Han kommer från en lång karriär och blir äldre. Men han springer som en 18-åring och slåss för varje boll. Det är ganska imponerande måste man säga. Hatten av för honom som fortfarande är så driven. För nya spelare är han grym som hjälper till och är välkomnande.

Trivs du i Stockholm?

– Ja, jag köpte precis en lägenhet i Vasastan. Det är en underbar stad.

AIK har för första gången på nio år chansen att ta sig till Champions League och jag antar att du värvats in för att bidra med din erfarenhet från stora matcher i Europa, landslaget och så vidare?

– Klubben vill verkligen göra det bra i Europa. Vi har en del erfarenhet i laget, visst det är inte så att klubben spelat regelbundet i CL, men det finns killar med erfarenhet som kan visa vägen. Om vi fortsätter som vi spelat de senaste matcherna så har vi en god chans att göra det bra. Vi har en tuff inledning, att åka till Armenien är inte lätt, jag vet inte så mycket om motståndet men det blir en tuff resa. Det ska bli intressant men jag tror vi har kvaliteten att ta oss vidare till nästa runda.

Innan dess väntar matcher mot IFK Norrköping ikväll, Malmö FF på söndag och Kalmar FF i nästa vecka.

– Väldigt viktiga matcher. Vi kan inte förlora så mycket poäng om vi ska komma ikapp och förbi Malmö. Varje match är som en final nu för hösten går fort. Vi måste vara påkopplade varje match och speciellt vinna matcherna här hemma som den här veckan. Sex poäng där så är vi verkligen med i racet.

Du var i Nantes, Galatasaray, Ajax. Finns det något du saknar här som du är van vid från den stora scenen ute i Europa?

– Det är en bra fråga. Man kan alltid göra saker bättre men jag känner att allt I AIK är som det ska vara. Jag är verkligen glad över hur saker är och hur saker görs. Jag kan inte säga att något i verksamheten är för dåligt.

När gör du ditt första mål?

– Ohhf, nästa match hoppas jag. Det är mitt mål nu, att göra mitt första mål och komma in i rytmen att regelbundet göra mål för AIK. Det kommer snart, jag känner det!