AIK hoppas kunna förlänga med vårens succéman Tarik Elyounoussi. Men något definitivt beslut om att förlänga kontraktet verkar inte vara nära. Sportchefen Björn Wesström räknar med att den allsvenska skytteligaledaren vill vänta och se vilka erbjudanden som dyker upp.
– Med tanke på hans säsong här räknar jag med att han kommer få ekonomiskt bra erbjudanden utomlands att ta ställning till, säger han till FotbollDirekt.se. 

AIK rycker med i toppen av allsvenskan och om laget ”bara” slår IFK Norrköping på tisdagen finns chansen att plocka in poäng på Malmö FF när lagen möts i en klassisk sexpoängsmatch. Seger i båda matcherna och AIK är ikapp MFF på 30 poäng efter 14 omgångar.

Samtidigt kommer ett transferfönster där klubben både har möjlighet att förstärka laget, liksom tappa nyckelspelare. Klart är att Daniel Sundgren lämnar för Grekland och Aris efter hemmamatchen mot Ararat i Champions League-kvalet den 17 juli. Då är fönstret öppet för att ta in en ersättare. Blir det så? AIK:s sportchef Björn Wesström ger inte raka svar på den frågan men öppnar för att testa en befintlig spelare som inte fått så mycket speltid i wingbacksrollen.

– Vi håller på utvärdera våra möjligheter. Är det så att vi ska ta in någon eller inte. Vi har Robert Lundström tillbaka och Heradi Rashidi. Sen tror vi även att Daniel Granli kan var intressant i den rollen, säger Björn Wesström till FotbollDirekt.se.

På den andra kanten ser även Anton Salétros ut att försvinna. Låneavtalet med ryska Rostov (löper ut den 31 juli inte 30 juni som först kommunicerats från klubben, enligt Fotbollskanalen)

– Nej, det finns inget nytt att säga där utan överenskommelsen är att hans låneavtal går ut.

Finns det någon chans att lånet förlängs?

– Det är ju alltid en förhandling och fönstret är öppet. Det är klart att då finns alltid en viss chans. Men det finns inget som tyder på det här och nu.

Men jag antar att ni varit nöjda med honom i wingbacksrollen?

– Absolut. Jag brukar säga att AIK alltid är bättre med Anton Salétros.

Under måndagen bekräftade sportchefen AIK:s intresse både för klubblöse Nabil Bahoui och FCK-spelaren Sotirios Papagiannopoulos. I Bahouis fall har FD tidigare avslöjat att AIK är redo att lägga fram ett kontrakt över 2,5 år. Enligt Wesström finns intresse för båda spelarna men där det avgörande blir ekonomin.

– Jag har pratat med Nabil och han ska fundera på vad han vill med sin framtid.

Skulle ni kunna använda honom som wingback eller är det mer aktuellt som ”pocket” eller anfallare ifall han skriver på?

– Även om det skulle kunna vara intressant att se honom i den rollen så handlar det lite om vad spelaren vill också. Jag tror inte att han ser sig själv så utan i en mer central roll så som AIK spelar.

– När det gäller Sotirios så är han FCK:s spelare och det handlar helt om hur högt de värderar honom ekonomiskt. Ifall det blir möjligt för oss eller inte.

Jack Lahnes kontrakt med AIK sträcker sig till den sista juli och därefter kommer han att lämna för livet som utlandsproffs i franska Amiens. Nicolas Stefanelli kan däremot bli kvar i klubben.

– I nuläget så kommer han att stanna hos oss. Jag tycker att han är en bättre spelare nu än när han lämnade (för spel på Cypern, red. anm) och eftersom Lahne försvinner så blir det inte för många anfallare. Tarik har ju visat att han gör det bra även på mittfältet.

Vad gäller Chinedu Obasis avtal finns inget nytt att berätta från sportchefens håll. Däremot så verkar förhandlingen om en förlängning med Tarik Elyounoussi dra ut på tiden. AIK har varit tydliga med att man vill förlänga och norrmannen har i upprepade intervjuer talat om att han trivs väldigt bra både i AIK och med livet i Stockholm. Däremot kommer skyttekungen vilja vänta och se om det dyker upp lukrativa erbjudanden som inte går att säga nej till.

– Med tanke på hans säsong här räknar jag med att han kommer få ekonomiskt bra erbjudanden utomlands att ta ställning till. Pengar som vi inte kan mäta oss med. Men om han tar beslutet utifrån trivsel och hans familjära situation så tror jag att vi lägger bra till.

Du är inte orolig för att han skriver på något med mindre en sex månader kvar på kontaktet?

– Nej, men så fungerar fotbollen. Det är ganska fördelaktigt för en spelare att bli Bosman och jag har full förståelse för att han vill se över alternativen. Sen hoppas jag givetvis att vi når en lösning som gör att han spelar i AIK.