Foto: Bildbyrån

Den förre Djurgården- och IFK Göteborgsspelaren Gustav Engvall gjorde succé i belgiska Mechelen förra säsongen – som slutade med uppflyttning till den belgiska högstaligan och en cupknall som ger Europa League. Men allt är långt ifrån guld och gröna skogar. Klubben riskerar att tvångsnedflyttas för matchfixning.
– Det är klart att det är en jäkligt jobbig situation, säger han till Fotbollskanalen.

Mechelen vann både den belgiska andraligan och skrällde rejält i cupen vilket gav spel i Europa Legue.

Men frågan är vad som kommer att hända. Strax efter att uppflyttningen säkrades så kom beskedet att det belgiska förbundet fäller klubben för matchfixning och att klubben ska tvångsdegraderas. Det ska ha rört sig om en match från säsongen 2017/18 och flera ledande personer i klubben nu och då har stängts av från att jobba inom belgisk fotboll. Mechelen har dock överklagat domen och ett slutgiltigt besked kommer om ett par veckor.

23-årige anfallaren Gustav Engvall stod för tio mål den gångna säsongen och var högst delaktig i lagets framgång. Att inte veta vad som händer är jobbigt, menar han i en intervju med Fotbollskanalen.

– Det är klart att det är en jäkligt jobbig situation. Man kör igång försäsongen nu med alla lagkamrater och alla står och väntar på vad som ska hända med klubben. Klart det är speciellt, men jag hoppas verkligen att det, som klubben säger, ska vara lugnt. Jag hoppas att vi får gå upp till högstaligan.

Kan han tänka sig att vara kvar i klubben även om det bara blir spel i andraligan? Svaret är inte självklart.

– Det är svårt att svara på. Just nu vill jag bara få beslutet och se vad som händer. Men det är klart att jag tycker att jag gjort en bra säsong och satt ett avtryck i Mechelen och hoppas att jag gjort det tillräckligt bra för att kunna ta nästa steg. Ibland måste man se till sig själv och ta nya steg för att utvecklas.

Engvall tycker att det räcker med att straffa skyldiga individer snarare än att klubben och dess nuvarande spelare ska få stå till svars.

– När man väl fick beskedet att de (förbundet red. anm) skickade ner oss så kändes det ganska tomt och så blir man ju jäkligt lack på det som har hänt. Att vi ska drabbas som spelare tycker jag är helt fel när vi gjort en så bra säsong. Det var blandade känslor efter firande i tre, fyra dagar och att sedan få det beskedet var inte så jätteroligt, säger han till Fotbollskanalen.

Engvall spelade i IFK Göteborg mellan 2013-2016 innan han såldes till Bristol City. 2017 var han på lån till Djurgården och året därpå till IFK Göteborg innan han skrev på för Mechelen 2018.