Nyligen kunde GIF Sundsvall andas ut. Riskkapital kommer att rädda årets resultat och konkursen är inte längre ett reellt hot. Däremot ligger laget pyrt till sportsligt och har sålt sin kanske bästa spelare i Linus Hallenius. Tränaren Joel Cedergren svarade på fansens frågor för Sundsvalls Tidnings räkning.
”Det vi kan säga att säljer vi spelare kommer vi inte kunna använda de transfersummorna vi får in, däremot kanske vi kan ta lönen som frigörs”, säger han.

I våras gick GIF Sundsvalls nya styrelse ut med att ekonomin är i kris. Klubbens existens stod på spel och tolv miljoner kronor behövdes innan årets slut för att inte gå back.

Linus Hallenius såldes för omkring 4-5 miljoner till Cypern och kort därpå lanserades ett riskkapitalbolag som skjuter in cirka tio miljoner in i verksamheten.

Nu återstår den sportsliga utmaningen att rädda sig kvar i allsvenskan. I tabellen ligger Giffarna på kvalplats och utan sin bäste målskytt och lagkapten är laget försämrat.

Tränaren Joel Cedergren svarade på fansens frågor på Sundsvalls Tidnings sajt. Vad kan klubben göra om fler stjärnor än Hallenius säljs, hur mycket saknas spanjoren Ferran Sibila (nu assisterande i IFK Göteborg) och varför spela med wingbacks som inte ”slår sin gubbe”.

En läsare undrar om försäljningar kommer ersättas med nyförvärv eller egna produkter.

”Osäkert. Där har vi inte fått tydliga besked från styrelsen vad som gäller. Vi är i diskussioner om det. Det vi kan säga att säljer vi spelare kommer vi inte kunna använda de transfersummorna vi får in, däremot kanske vi kan ta lönen som frigörs”, skriver Cedergren som svar.

På frågan om sammanhållningen i gruppen är lika stark i år och Ferran Sibilas betydelse:

”Klart att Ferran var en person som var duktig på att möta människor och få människor att må bra. Särskilt mot den spanska gruppen eftersom han var spanjor. Oavsett vilken ledare som försvinner är den unik, och han hade sina unika egenskaper. Jag tror att han är saknad, särskilt hos vissa.”

En annan läsare tycker att Giffarnas wingbacks, Jonathan Tamimi och Pa Konate, är för trubbiga och inte slår sina spelare. Cedergrens svar:

”När vi mötte Östersund förra året var Potter kaxig och satte Aiesh och Sema på kanterna, då tror du ju att du ska äga matchen. Får du försvara kan du däremot få riktiga problem.

Vi har letat egenskaper på våra wingbacks som är skruvat mot att de ska vara offensivt skickliga. Jag tycker att Tamimi är där med sin offensiva skicklighet och Pa växer och jag hoppas han växer ännu mer i att kunna skapa offensivt. Däremot är det inga spelare som slår ut sin gubbe. Att kunna ha en spelare högt och brett som kan slå ut sin gubbe är fantastiskt bra och vi vill gärna ha det i framtiden, men det är inte lätt att hitta sådana spelare som samtidigt kan försvara. Vi har valt att ha spelare som är duktiga på att försvara, men som ändå kan skapa”, skriver han på Sundsvalls Tidning.