• Publicerat 22 juni
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer

FOTBOLLDIREKT OM HÄCKENS KOMMANDE EUROPA LEAGUE-KVAL:

Europa League är nyligen lottat och cupmästarna BK Häcken kliver snart in i den andra kvalomgången till Europa League. Men man har knappast fått ett enkelt motstånd. Det blir holländska AZ Alkmaar som man matchas mot. Fotbolldirekt.se har här tittat på holländarnas status i en analys.

BK Häcken är allsvensk tabellfemma och tog sig till ett Europaspel efter att ha vunnit Svenska cupen mot AFC Eskilstuna i en match som slutade 3-0.
Nu går man in i den andra kvalomgången mot mycket svårt motstånd, holländska AZ Alkmaar (Muamer Tankovic gamla klubb).
FotbollDirekt.se har tittat på motståndet och AZ är den svåraste lotten för de allsvenska klubbarna så här långt – precis som man i fjol fick klart högsta svårighetsgraden i kvalet när man lottades mot Red Bull Leipzig.

AZ har länge varit klubben som stått i skuggan av de större lagen i Eredevise.
Men man ska inte underskattas, inte då klubben vunnit ett ligaguld (2009) fyra cupguld samt två supercupguld.
I år slutade man på en fjärdeplacering i tabellen men märk väl att man bland annat så sent som i maj slog storklubben PSV Eindhoven med 1- 0 men liksom det största av allt knäckte man självaste ligamästarna och Champions League-semifinalisterna Ajax med samma siffror hemma i mars månad. På bilden ser vi mittfältaren Guus Til som avgjorde.

Så, jo, kapacitet finns. Onekligen.
Resurserna är däremot inte på den nivå som ledde till ligaguldet för tio år sedan. Då kunde man handla spelare för 70-80-tals miljoner stycket.
Så är det inte längre.
När man tog anfallaren Björn Johnsen från Ado Den Haag inför säsongen för 23 miljoner så är det den största affär man gjort på många år.

Ligan skulle i år domineras av Ajax som denna säsong vunnit alla inhemska titlar. 

AZ har dock stor erfarenhet av Europa-spel då klubben nu kan gå mot sitt 14:e Europa League slutspel, tidigare har man även tagit del av två Champions League, samt två Cupvinnarcupen.

Sist klubben spelade i ett Europaslutspel var säsongen 2017 då man åkte på sitt största nederlag någonsin mot franska Lyon, matchen slutade 7-1.
I fjol ut redan i EL-kvalet i den andra omgången.

Men man ska trots nederlaget inte underskatta AZ vars 21-årige mittfältare Guus Til nu är i kanonform. Mittfältaren som är född 1997 anslöt sig till klubben från Jong Ajax (ungdomslaget) 2016 och har nu gjort succé med 12 gjorda mål i ligan.
Definitivt en spelare att hålla koll på.

Ett spännande dubbelmöte väntar, matcherna spelas 25 juli och 1 augusti, med start på AFAS Stadion i Nederländarna.

ADRIANO VISCONTI