• Publicerat 22 juni
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer

FOTBOLLDIREKT OM MALMÖS KOMMANDE EUROPA LEAGUE-KVAL:
Malmö FF inleder snart sitt Europa League-kval. Förra året tog man sig hela vägen till Europa Leagues gruppspel. Här är bilden av MFF:s tänkbara första motståndare i detta kval.

MFF går in i Europa League som allsvenska serieledare och har bland annat fyra raka segrar.
Den 11 juli på börjar MFF sin resa mot Europa. Man ställs antingen mot nordirländska Ballymena United eller NSI Runavik från Färöarna. 

FotbollDirekt.se har här synat skåningarnas möjliga motståndare och det är långt i från några storheter det handlar om men samtidigt så har båda vissa inhemska framgångar genom åren i form av flera olika titlar.

Ballymena United (på bilden) är en nordirländsk klubb med en arena med plats för 4300 åskådare och som sedan 2016 tränas av den välkände nordirländske spelaren David Jeffrey, som gjort det bättre och bättre för varje säsong i klubben. Ballymena har aldrig vunnit NIFL (nordirländska ligan) men man har dock andra titlar som fyller meritlistan genom åren.

2017 vann man den nordirländska cupen för första gången.

2016 slutade man på en fjärdeplacering vilket gjorde att man 2017 skulle få spela ett Europa League-kval. Klubben stötte dock på patrull då man åkte ut mot norska Odd med 3-0 och 2-0 över två möten. 

Förra året slutade man dock sexa för att i år växla upp rejält och slutade tvåa efter storfavoriten Linfield som vunnit ligan flest gånger (53).

Nu spelar man återigen i Europa och möter alltså färöiska NSI Runavik, vinnaren möter alltså Malmö FF i den första kvalrundan till Europa League.

Ballymena som kommer till mötet mot Runvik med tre vinster och en förlust den senaste tiden. Nordirländarna har dock alltid haft det svårt ute i Europa då man endast lyckats vinna en enda match och det 1980 då man slog östtyska FC Vorwaerts. Man skulle dessvärre åka ut då man förlorade returmötet.

NSI Runavik är alltså MFF:s andra möjliga motstånd.

Den färöiska klubben har till skillnad från Ballymena vunnit ligan vid ett tillfälle (2007). I övrigt har man vunnit den färöiska cupen tre gånger och 2017 vann man Supercupen för första gången.

Runavik ligger nu på en andraplats i tabellen strax bakom Klaksvik detta trots att man tagit fem raka vinster. Klubbens bäste målskytt i år är lagkaptenen Klämint Olsen som gjort 16 mål, värt att hålla koll på.

I fjol spelade man faktiskt ute i Europa efter att ha slutat på en andra plats. Klubben vann då 17 av sina 27 matcher. Väl där ute stötte man dock på patrull redan i den först kvalrundan. Hibernian FC från Skottland kom på besök och fullständigt körde över Runavik. Den första matchen slutade 6-1 till skottarna, den andra 6-4 till Hibernian. Galna 12- 5 över två matcher.

Segraren i det här mötet går mot MFF den 27 juni och 4 juli.

ADRIANO VISCONTI