Den 21 oktober skallade Sirius Johan Eiswohld ihop med en anfallare i Trelleborg. Efteråt konstaterades en huvudskada – som skulle visa sig värre än befarat. Sviterna efter karriärens andra hjärnskakning har varit tuffa och för en vecka sedan beslutade han sig för att avsluta fotbollskarriären.
– Jag satt i möte med neurologen som rådde mig att sluta med fotbollen. Det är ett tråkigt beslut att ta, men det är det rätta beslutet, säger han till FotbollDirekts.se. 

Det har varit tyst kring Johan Eiswohld sedan han lämnade Sirius som Bosman efter säsongen 2018.

Mittbackens kontrakt gick ut och utåt sett verkade det som att han letade ny klubb för fullt. Det inte många visste var att han inte mått bra alls efter den hjärnskakning han ådrog sig mot Trelleborg den 21 oktober 2018.

Sex år tidigare fick han karriärens första allvarliga smäll mot huvudet och till en början trodde han inte att smällen mot TFF var något allvarligt.

– Det var ingen jättesmäll och jag mådde inte jättedåligt. Men dagen därpå måtte jag dåligt och har i stort sett gjort det varje dag sedan dess. Jag får huvudvärk direkt när jag försökt med någon fysisk aktivitet. Men det är illamåendet och yrseln som är värst. Det är som att vara bakfull varje dag, man vill sitta still och ta det lugnt så mycket som möjligt, säger Eiswolhd, 29 år imorgon, till FotbollDirekt.se.

Förra veckan hade han ett möte med sina läkare som avrådde honom för att försöka ta sig tillbaka till fotbollsplanen. För första gången berättar han om beslutet att lägga skorna på hyllan.

– Det är första gången jag berättar för någon utanför vänner och familj… Jag har bestämt mig för att sluta spela. Jag är klar med fotbollsbiten på elitnivå. Det är ett tråkigt beslut att ta, men det är det rätta beslutet. Det har tagit ett tag men på nio månaders tid känner jag inte att det har blivit bättre och jag är tvungen att ta det här beslutet.

– Jag satt i ett möte med neurologen förra veckan som rådde mig att sluta med fotbollen.

Det blev totalt 29 allsvenska matcher under två säsonger i Siriuströjan.

Eiswohld, som gjorde 29 allsvenska matcher för Sirius 2017-2018, berättar att beskedet från läkarna inte kom som någon jätteöverraskning. Samtidigt har det varit en tuff vår där han fått tacka nej till erbjudanden. FD erfar att Eiswohld bland annat hade ett kontraktsförslag från USA.

– Det var ingen chock. Jag kände på mig att det var slut och beslutet har väl växt fram över tid. Nu känns det skönt att ha tagit beslutet så man kan blicka framåt. Men hela våren har varit jävligt tuff då jag velat komma tillbaka, haft kontakt med klubbar och varit lockad av olika saker. Det har varit tufft att säga nej på grund av sviterna från min hjärnskakning.

Efter en svår vinter och vår börjar han se ljuset i tunneln igen.

– I början var jag mest bara hemma i ett mörkt rum och vilade hela dagarna. Minsta lilla ansträngning gjorde att jag blev trött och fick huvudvärk. Nu har det blivit mycket bättre och jag kan göra mycket mer saker utan att få huvudvärk. Men vid fysisk ansträngning kommer det tillbaka.

– Det går absolut åt rätt håll. Det kommer bli bra, men läkarna säger att det inte är värt att riskera för fotbollen. Får jag en smäll till så vet de inte vad som kan hända. Hade det varit ett knä eller en ljumske så kunde man ha bitit ihop men huvudet behöver man ha friskt även som gammal.

Sedan han lämnade Uppsala har han varit hemma i sin lägenhet i Lund där vardagen utan att spela fotboll på elitnivå har börjat. Där har han har fått god stöttning från nära och kära, samtidigt som han velat ligga lågt om skadan i fotbollssammanhang.

– Jag har varit helt öppen med detta med vänner och familj. Sen har det varit lite locket på inom fotbollsbranschen. Men det är klart att jag har kompisar i Sirius som jag pratat med om det här. Folk undrar ju hela tiden. Hur går det? När hittar du en ny klubb? Det har varit svårt att ligga lågt men nu känns det skönt att få berätta hur allt ligger till.

Efter fem säsonger i superettan och Ängelholm värvades han av Sirius inför säsongen 2017.

I höst börjar han plugga idrottsvetenskap i Malmö och den ex-allsvenska försvararen vill gärna fortsätta arbeta inom fotbollen.

– Jag kommer läsa lite bredare om idrott och folkhälsa. Det kan vara nyttigt om man vill vara ledare inom idrotten eller jobba i någon organisation. Fotbollen är mitt liv och där kommer jag vara involverad på något sätt. Jag vet inte exakt hur men jag vill förmodligen förmedla det jag har lärt mig i något form av ledarskap. Sen om det är som tränare eller inom någon organisation… men det skulle jag gärna vilja göra, säger Eiswohld som samtidigt inte vill sätta någon tidsram för när han kan börja arbeta för fullt.

– Det är bara att inse att man inte kan stressa fram något i min situation. Nu får jag se det positiva i att inte ha det inrutade livet som fotbollsspelare. Lite lediga helger och att man kan göra saker mer spontant. Jag försöker se fördelarna.

Totalt gjorde Johan Eiswohld fyra allsvenska säsonger i Helsingborg och Sirius. Däremellan spelade han i superettan för Ängelholm innan Sirius värvade honom inför säsongen 2017.

Hur vill du sammanfatta din karriär som elitspelare? 

– Det började i Helsingborg där jag fick vinna SM-guld 2011 även om jag inte spelade så mycket. I superettan var jag till en början skadad men fick ett uppsving med Christian Järdler i klubben som utvecklade mig som spelare och gjorde om mig till mittback i superettan. Sen kom Sirius in i bilden och värvade mig. Jag känner nog att de sista tre åren var de bästa i min karriär så jag är ändå glad och stolt över att jag fick avsluta på en anständig nivå. Jag känner att jag slutade med flaggan helt okej i topp.

2010-2011 fick Johan Eiswohld chansen i Helsingborg där han var med om att vinna SM-guld.