• Publicerat 19 juni
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer

Ararat är AIK:s första Champions League-motstånd i år. Ett Ararat som vann ligan med en poäng och hela 25 före AIK:s likaledes armeniska lott från 2015 och de tuffa matcherna så mot Shirak.
– Om det ska finnas någon som helst trovärdighet i AIK:s satsning måste det här dubbelmötet städas av med avancemang som resultat, säger FD:s krönikör Magnus Österberg.

För fyra år sedan gick AIK mot armeniskt motstånd när man gick vidare i två fysiskt tuffa matcher mot Shirak. Ett möte som kom att uppmärksammas mycket på den tiden för vad AIK hävdade, en uppmärksammad handduksstöld.

AIK hävdade att man blev bestulna på 15 handdukar efter mötet på Friends. Shirak (på bilden) protesterade och hotade med polisanmälan.
– Vi gav dem 31 och det fanns 16 kvar, menade AIK:s materialförvaltare Åke Andersson då för Sportbladet.

Värt att notera är att två av spelarna som var med då hos Shirak finns också med hos Ararat, ytterligare ett par Shriak-spelare fanns med hos Ararat under säsongen men lämnade klubben under säsongens gång.

Denna gång är det däremot inte samma motstånd det handlar om utan utan Ararat som är nya mästare och det med en poängs marginal och hela 25 poäng före omnämnda Shirak. Tabellraden var 18 7 7.
En rejäl stigning jämfört med årets innan då Jerevan-klubben bara var på sjätte plats.
Och FotbollDirekts krönikör Magnus Österberg känner att det kan bli en svårare motståndare för AIK än vad många kanske tror.
– Det går aldrig att underskatta något motstånd, eftersom vi har sett för många exempel på det när det blivit pinsamma sortier. Ett lands mästare som kanske aldrig får chansen igen i ett sånt här sammanhang lär sälja sig dyrt.

All press finns ändå på AIK att leverera, inte minst på den satsning som klubben har gjort just på att nå långt i Europaspelet. Men ”Gnaget” har samtidigt haft stora problem att leverera i Europaspelet de senaste åren. Exempelvis hade laget i fjol stora problem med ett inte allt för vasst motstånd i form av Shamrock Rovers.
– AIK har inte haft lyckade kvalspel de senaste gångerna och det är klart att de måste ses som favoriter här. AIK har en erfaren trupp som ska kunna hantera detta motstånd.

Men det är ett motstånd som är svårscoutat och just bristen på kännedom om motståndet kan bli något som ställer till det rejält för AIK.
– Ingen vet någonting, eller få vet väldigt lite i alla fall. Jag har personligen inte mer än ”Google-koll” på det här motståndet. Men jag säger ändå att AIK löser detta med ett par måls marginal.

Första kvalomgången i Champions League spelas 9-10 juli med returer 16-17 juli. AIK inleder på bortaplan 9 juli.