Foto: Bildbyrån

AIK riskerade tufft motstånd från Ungern eller Rumänien. Men när den första kvalomgången till Champions League drogs i dag föll lotten på Ararat från Armenien. Drömlott? Nej, inte enligt Per Karlsson som var med om armeniskt motstånd i Europa League redan 2015.
– Jag minns matchen på Tele2. Det var bra nivå på dem. Det ska man absolut ha en försiktig ödmjukhet inför, säger han till FotbollDirekt.se. 

Sūduva (LTU)
CFR Cluj (ROU)
Ferencváros (HUN)
Nõmme Kalju (EST)
Ararat-Armenia (ARM)

Det var klubbarna som AIK kunde lottats mot när den första omgången av kvalet till Champions League gick av stapeln idag.

Men AIK slapp både Cluj och Ferencváros, det blev i stället armenisk lott i Ararat. Redan 2015 mötte AIK motstånd från samma land i Europa League. Då slog man Shirak med 2-0, 2-0.

När FD når AIK-stjärnan Per Karlsson så sitter han på bussen till Bengtsfors där AIK spelar träningsmatch mot Häcken under morgondagen.

– Att det kunde bli Cluj och Ferencváros, det var så mycket jag visste egentligen. Man vet inte så mycket om de här andra lagen, säger han till FotbollDirekt.se och fortsätter:

– Min spontana reaktion är att det är rätt skönt att börja borta. Man kan ha lite olika teser om det där, det är lite efter tycke och smak. Men som jag nämnde så vet jag inte så mycket om motståndet. Vi fick precis ett meddelande i telefonen här på bussen. Man är försiktigt ödmjuk inför motståndet.

Ni slog ut Shirak från Armenien 2015. Hur minns du det?

– Jag minns matchen på Tele2 och att det var en bra nivå på dem. Det ska man absolut vara ödmjuka inför. Jag tyckte att Shirak höll en bra nivå, sen är det svårt att generalisera och jämföra med vad för typ av motstånd man mötte för fyra år sedan. Det var ett annat lag och det här motståndet kan både vara bättre och sämre, säger Karlsson som ser fram emot att dra igång allsvenskan igen innan den första CL-matchen mot Ararat den 9-10 juli med retur 16-17 juli.

– Det känns jätteroligt att vi är igång igen. Vi har träningsmatch imorgon och sen ett par rundor i allsvenskan innan Champions League. Det har varit en bra semester och rätt skönt att få en omstart inför andra halvan av säsongen. Spelare som inte fått spela så mycket ser det som en ny chans att visa upp sig, det blir lite av en nystart för laget och det är skönt att ha de inspelade poängen i ryggen.