• Publicerat 18 juni
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
071028 Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - BP: Thiago Quirino Da Silva, Djurgården, © Bildbyrån - 81075 - Foto: Marcus Ericsson

2006 slog Djurgården på stora trumman över att klubben värvat en spännande brasiliansk spelare. Klubben hade öppnat plånboken på vid gavel och värvat anfallaren Quirino på ett fyraårskontrakt motsvarande 14 miljoner kronor. Tre år senare såldes han för 2,5 miljoner kronor.
Idag finns han långt borta i fjärran land men strulet kring honom är fortsatt, 13 år senare.

”Det är absolut den vassaste spelare som har kommit från Brasilien till allsvenskan” uttryckte sig dåvarande Djurgårdstränaren Kjell Jonevret när värvningen av Quirino gått i lås.

Till Djurgården kom den 20-årige brasilianaren med 65 matcher med Atletico Mineiro i brasilianska högstaligan, Série A, en bronsmedalj från U20-VM och spel i det brasilianska U23-landslaget.
”Det här är en ”striker”, en målskytt, en tuff spelare. Om man jämför med de brassar som finns i Sverige är han mer en Paulinho än en Ailton. Han gillar att göra mål” slog Kjell Jonevret fast på presskonferensen inför den samlade presskåren.

Efter en ”mjukstart” med ett par inhopp i Royal League-matcher kastades Quirino in i hetluften på allvar i premiären 10 april 2006. Derby mot Hammarby och brassen hade all fokus på sig. I den 73:e minuten byttes han ut efter noll tillverkade mål och derbyt slutade för övrigt 0-0.
Quirino fortsatte att få stort förtroende och spela i 90 minuter men ju fler matcher han deltog i så väcktes frågetecknen kring honom och vilken nivå han egentligen höll. Det blev bara ett mål den säsongen – i den sjätte omgången när Djurgården vann med 1-0 mot Kalmar FF gjorde han matchens enda mål.
Från den tolfte allsvenska omgången och framåt var han utanför startelvan och i flera av matcherna blev det inte ens något inhopp.

Därför tonades förväntningarna ned på honom till 2007 års säsong. Men på försommaren hände något. Han började leverera i målprotokollet och visa att han nog ändå var värd de 14 miljoner kronor som klubben spenderat på honom. Han gjorde sju mål från omgång 20-25 och stannade på totalt åtta mål och återigen började han skapa rubriker.

”Jag ska bli allsvenskans bäste anfallare” sade Quirino till Aftonbladet inför 2008 års säsong. En säsong som skulle bli hans sista i svensk fotboll.
Det blev bara sex matcher från start plus 16 inhopp och två mål under 2008, varav ett på straffspark i 1-1 derbyt mot AIK på Råsunda den våren.

Med ett år kvar på kontraktet fann Djurgården det bäst i att sälja honom om klubben ville ha någon som helst ersättning för honom. Och så blev det också. Ett bud på 2,5 miljoner kronor accpeterades från Consadole Sapporo i den japanska andraligan. Och där, i OS-orten från 1972, kom den islossning som uteblev i Djurgården. När en mycket lång säsong med nästan 50 matcher summerades, hade han noterats för 19 mål.

Men säg den succé som varar för evigt!
Säsongen efter 2010, gick det på nytt grus i det brasilianska maskineriet. Bara två mål på 17 matcher ledde till att han lånades ut till Daegu i Sydkorea. Där spelade han i högsta ligan, gjorde mål i debuten men stannade bara på tre mål.
Någon förlängning blev det aldrig och tillbaka i Sapporo, som nu tagit sig upp till den högsta ligan blev det bara sju inhopp. Istället blev det på nytt utlån till Shonan Bellmare i den japanska andraligan.

Sju mål på 17 matcher och en bidragande orsak till att Shonan Bellmare kunde ta sig upp i högsta japanska ligan gjorde att han värvades till klubben. Där blev det två mål i premiären men efter tolv mållösa matcher blev det ytterligare ett nytt utlån – till Al Shabab i Förenade Arabemiraten.

Inte heller där trillade målen in i någon strid ström, så Quirino fick inför 2014 återvända till Japan. Denna gång till Ventforet Kofu i den högsta ligan. Noll mål även där och bara sporadiskt med speltid på totalt sju matcher innebar flytt igen – tillbaka till Shonan Bellmare.
Tio matcher på två säsonger gör att han 2017 bryter upp och återvänder hem till Brasilien, tolv år efter att han lämnat landet. Denna gång för spel med Anápolis i en lokal liga på rätt låg nivå. Mer än tre matcher blev det inte där heller.
I stället blev det förra året, 2018, en ny tripp tillbaka till Japan för spel med Kagoshima i den japanska tredjeligan. Fem mål på 26 matcher blev facit för Quirino.
Men det blev inte slutpunkten för 35-åringen. I våras dök han nämligen upp i den Malaysiska ligan för Felda United, där han spelade en seriematch i slutet av mars och en cupmatch 2 april.
Men strul med kontraktet gjorde att det blev bara två framträdanden, båda på 90 minuter för hans del. Där är vi nu. Quirino kontraktslös och det återstår att se vart det bär iväg härnäst.

MATS JONSSON