• Publicerat 18 juni
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer

Tisdagen gick i lottningens tecken och det var inte bara Champions League som lottades, även Europa League och där fick de svenska lagen motstånd av skiftande karaktär – serieledande MFF vet exempelvis inte just nu vilket lag som man kommer att möta. Men FotbollDirekts krönikör Patrick Ekwall ser ändå fram emot matcherna – oavsett motstånd.

– Jag älskar det. Det sitter i sen gammalt. Det är nåt speciellt med matcherna mot lag som du sällan ser eller hör talas om. Som i gamla Tipscupen, men nu med ett dubbelt så stort Europa, säger Ekwall till FotbollDirekt.se.

En resa till Nordirland eller Färöarna väntar för Malmö FF som möter segraren i dubbelmötet mellan Ballymena och Runavik. För IFK Norrköping blir det resa till den brittiska ö-världen där, irländska St Patrick’s kommer att stå för motståndet. För regerande cupmästaren BK Häcken avgörs motståndaren på onsdagen, då lottningen till den andra kvalrundan genomförs.

Malmö FF åkte ur kvalet till Champions League förra hösten men gick desto längre i Europa League, där det till slut blev respass i sextondelsfinalen mot blivande mästarlaget Chelsea.
Såhär säger Patrick Ekwall om en jämförelse mellan MFF vid samma tidpunkt 2018 som idag.
– Förra året hade de ju ett svajigt år innan de köpte tillbaka Christianen, fick tillbaka Bachirou från skada och Uwe Rösler kom hem. Då fick de jaga allsvensk position samtidigt som de hade europaspel. Nu är läget lite annorlunda, men en annan status i den allsvenska tabellen. Det finns sannolikt ett större utrymme för rotation i ligaspelet.

IFK Norrköping möter alltså St Patrick’s i sin kvalmatch till Europa League. BK Häckens motståndare bestäms under onsdagen.
Hur ser du generellt på IFK Norrköpings och Häckens material för Europaspel?
– I Europa handlar det inte alltid om materialet, utan om vilken rutin man har av spel i europeiskt cupspel. Jag tycker att bägge har lite både och faktiskt. Nu hade Häcken oflyt i lottningen senast, då de fick Leipzig, men har definitivt möjlighet att med lite flyt ta sig till ett gruppspel.

Säsongen har börjat mindre bra för Norrköping – bra eller mindre bra med Europa i detta läge? Eller vore det fördel att enbart kunna lägga kraft på allsvenskan?
– Det är svårt att förutse. Men helt klart är att de måste gå för fullt med bästa manskapet i allsvenskan för att inte tappa ännu mer i kampen om europaplatser. Och det blir lätt ett moment 22.

AIK fick strax före 15 klart med armeniska Ararat i kvalet till Champions League. Och en stund senare lottades alltså första omgången till Europa League. Vid lunctid under onsdagen lottas den andra kvalomgången i respektive turnering, alltså långt innan den första ens är spelad. Då får vi veta vad nästa steg blir för AIK, Malmö FF, IFK Norrköping och BK Häcken om dessa slår ut sin respektive motståndare i första omgången och går vidare till den andra

Totalt fyra svenska klubbar är det alltså som ska mäta krafterna ute i Europa denna säsong. Vad finns det för ”kravbild”, är en klubb i gruppspel godkänt i slutänden?
– En är godkänt, ja. Två är en stilla förhoppning. Sen är det klart att ett CL-gruppspel slår högre, säger Ekwall.

MATS JONSSON – OLA GUSTAVSSON