Foto: Bildbyrån

Mikael Lustig lämnar Celtic. Att skottarna bestämt sig för att inte ge svensken ett nytt kontrakt berättade FD nyligen om. I dag berättar Expressen att Lustig är  nära Gent. Här Patrick Ekwall kring ett länge och väl AIK- och MFF-aktuellt namn.

– Jag vet inte vad som har legat i posten för Micke här. Men för oss som väljer allsvenskan känns det förstås trist att han väljer bort AIK och Malmö för det som upplevs som en grå och trist tillvaro i Belgien, säger Ekwall när han i eftermiddag kommenterar nyheten för FotbollDirekt.se.

– Utifrån sett känns det svårt att förstå att en landslagsman som upplevt så mycket och varit en del av ett så starkt varumärke som Celtic väljer att flytta till Gent. Det är ju absolut ett lag som är starkare än allsvenskans bästa, men de kommer ju inte direkt vinna Champions League. Hade han flyttat hem hade han fått en annan status. Men vi vet ju inget om vad som legat på bordet när han gjort sitt val”

Mikael Lustig får alltså ingen fortsättning i Skottland.
Efter närmare åtta år så ser hans karriär ut att vara över i den klassiska storklubben.
Och det blev inget slut han själv hade önskat. Det är ju inte länge sedan den 32-årige landslagssvensken berättade om sin besvikelse över hur han känner att han blivit behandlad på slutet.
Hur som helst så har han varit aktuell för så väl AIK som Malmö FF. Både Björn Wesström och Daniel Andersson har bekräftat intresse, liksom Lustig själv för båda klubbarna.

Nu ser det emellertid ut att sluta med att han skjuter upp en allsvensk comeback för att åka till Belgien.
Toppklubben Gent är nu högaktuell och hävdas enligt Expressen vara nära en övergång. Det enda som ser ut att skilja är nu en läkarundersökning. Lustig som spelade i landslaget så sent som mot Spanien i EM-kvalet.

Patrick Ekwall kommenterar här Mikael Lustigs namn.

Hur bra är Mikael Lustig i dag?

– Jag skulle säga att han med allsvenska mått att är högklassig. Det finns heller inga tecken på att han är på väg att tappa rent fysiskt.

Hade han passat han bäst in i MFF eller AIK?

– Han hade fungerat i bägge lagen. I AIK som en naturlig ersättare rakt av mot Daniel Sundgren. I Malmö på samma position egentligen men också som en av tre mittbackar, där MFF har skadebenägna spelare. Möjligen hade AIK haft större behov, som har spelat Sundgren helt ordinarie på sin position och som nu försvinner.

Hur stor är hans karriär för dig, du har ju sett honom i många stora mästerskap.

– Han har haft en storartad karriär utomlands, en stark kugge i två framgångsrika lag. Han var oerhört populär och bra i Rosenborg när de härjade i Champions League som mest. Lätt att glömma. Och räknar du ihop tiden i Norge och Celtic åker han hem med 15 titlar. Femton! Som helt ordinarie. Hur många svenska spelare är i närheten av det de senaste åren? I landslaget blev han häcklad under en period, främst i samband med Ukraina-EM 2012, och det är lite underligt att det alltid måste finnas en ”syndabock” som alltid ska jagas i landslaget (idag är det ju Marcus Berg). Men han har varit given i landslaget på högerbacksplatsen sen 2010, bara skador har hållit honom borta. Det säger en del.