Som väntat, två enkla segrar för Sverige i VM-inledningen.

Men det är nu det börjar på riktigt.

Och då är känslan att det kommer krävas mycket mer av Sverige än det vi sett så här långt.

För du kan vinna med 2-0 och 5-1 och gå vidare till åttondelsfinal utan att imponera.

Det blev 5-1 mot Thailand till slut och det mest uppseendeväckande med det resultatet var att Thailand fick göra mål.

Detta i en match där Sverige som väntat dominerade kraftfullt. 1-0 redan i sjätte minuten och där och då kändes den här matchen avgjord.

Nivån på det här thailändska laget är alldeles för låg för att det överhuvudtaget skulle bli en resultatmässig utmaning. Det kan vi tycka vad vi vill om, men blir lätt så när damfotbollen inte riktigt är lika starkt utvecklad överallt. Så som vi ser i såväl handboll som ishockey när det är VM-spel.

En hygglig start på den går matchen gav 3-0 i paus och vill vi vara kritiska kan vi hävda att det borde ha varit minst det dubbla.

3-0, precis som USA hade i paus i mötet med Thailand.

Men Sverige är inte USA, vare sig kvalitets- eller inställningsmässigt. När amerikanskorna öste på för fullt i jakt på fler mål så gick Sverige ned i tempo allt efter matchen led.

Och Thailand kunde tillochmed göra ett mål, vilket måste betraktas som uselt sett till de enorma skillnaderna mellan lagen.

Nu blir gruppfinalen different story.

Då får Sverige spela en helt annan roll och kanske kan det passa Peter Gerhardssons lag, än de här matcherna mot svagt motstånd som har parkerat i eget straffområde.

I den matchen kommer defensiven att testas för första gången och då måste Sverige bli mycket effektivare när chanserna dyker upp.

Det är möjligt att distinktionen kommer par automatik mot ”riktigt” motstånd.

Nu har det blivit sex poäng på två matcher utan att imponera.

Och nu börjar VM.

Mina spelarbetyg:

Hedvig Lindahl – 1

Fick känna på bollen för första gången efter 16 minuter. För att att ta en inspark. Så oerhörd var överlägsenheten. Fick inte mycket att göra men när hon väl fick en utmaning så stod hon helt felplacerad på målet som hon släppte in. Det gör att det inte kan bli godkänt. Tufft för målvakt att bedömas för ett misstag, men sånt är livet för målvakter.

***

Hanna Glas – 2

Återigen hade jag gärna sett lite skarpare offensiva attacker. Nu kom hon till ett flertal lägen men hade alldeles för svag leverans i sista passningen.

Nilla Fischer – 2

Återigen en väldigt lugn dag på jobbet. Två-tre thailändska kontringar att ha koll på i defensiven. Det är möjligt att vi vill se henne involverad i fler situationer på fasta situationer mot den här typen av motstånd.

Linda Sembrant – 2

Väldigt snyggt 1-0-mål, där hon var helt rätt i timing. Thailändska keepern gick bort sig helt, men hade varit chanslös ändå. Var oroväckande chanslös när Thailand kontrade och reducerade.

Magdalena Eriksson – 3

Hon har Sverige i särklass bästa inlägg och det hade jag gärna sett ännu mer av mot Thailand. Som på Hurtigs 4-0-nick. Började intensivt och fastnade sen i det segare tempot som uppstod när resultatet och värmen tog ut sin rätt.

***

Elin Rubensson – 3

Smart. Spelade enkelt för att få fart på det svenska tempot och var återigen bäst i återerövringsspelet. Gör det inte svårare än vad det är och det är också en konst i den här typen av matcher. Perfekt frispark som bodde för 1-0.

Caroline Seger (69) – 3

Hon känns väldigt trygg. Det har varit väldigt blekt motstånd i öppningsmatcherna, men det går att se på beslut, bollbehandling och timing att Seger är i form. Visade i första halvlek att hon kan slå ett helt mittfält med raka distinkta pass,

Kosovare Asllani  – 2

Det här var en match som borde passat ”Kosse” perfekt, thailändskorna låg inte direkt kloss-i-kloss på sina motståndare. Massor av tid, med andra ord. Gjorde ett fint mål, ”futsal-style”. Och kom till ständiga avslut första 45 minuterna, vilket är en styrka i sig. Missade lite för mycket. Och stundtals överarbetade hon situationer, som stoppade upp det svenska anfallsspelet.

***

Lina Hurtig – 2

Fick chansen från start för att hota Thailand i såväl kombinationsspel som på fasta situationer, men hade en jobbig match fram till minut 80. Då kom hon äntligen rätt till bollen och nickmålet var snyggt. Det räddade godkänt. Bortsett från målet väldigt ovän med bollen.


Anna Anvegård (77) – 1

I den rollen, med sin styrka i straffområdet, mot det här motståndet så måste vi kräva lite mer. I stort sett inte inblandad i en enda målchans. Hade ett par hyggliga aktioner i första halvlek, men startade för att göra mål och var aldrig riktigt nära.

Fridolina Rolfö (46) – 2

Jag gillar hennes vilja och kraftfullhet. Den enda svenska spelare som helt väljer snabbaste och rakaste vägen mot mål. Oavsett om det gäller genombrott eller skott utifrån. Som vid hennes mål.

 

Avbytare:
Jennifer Falk (mv)
Zecira Musovic (mv)
Jonna Andersson
Madelen Janogy (46) -. 2

Var ytterst nära att göra mål första gången hon träffade bollen. Och rörde runt med stark vilja och sin förmåga att ta fram bollen. Fick ett mål stoppat av Olivia Schough… Fick sen lida en del av att Sverige tappade i skräpa och tempo ju längre matchen led i andra halvlek

Stina Blackstenius 
Amanda Ilestedt
Julia Roddar
Nathalie Björn
Julia Zigiotti
Sofia Jakobsson
Mimmi Larsson (77) – spelade för kort tid för betyg
Olivia Schough (69) – spelade for kort tid för betyg

PATRICK EKWALL