I går fick allsvenskans sitt första offer på tränarsidan. Peo Ljung fick sparken från Helsingborgs IF och väntas ersättas av HIF-legendaren Henrik Larsson. Ett beslut som förvånar FD:s krönikör Magnus Österberg. 
– Det var en väldigt tråkig sorti 2016. Jag var övertygad om att det var det sista ”Henke” gjorde i den klubben, säger han. 

Tränare för Helsingborgs IF 2016 var HIF- och landslagslegendaren Henrik Larsson. Men det gick illa, riktigt illa. Den anrika klubben åkte ur allsvenskan och scenerna efter slutsignalen i 1-2-förlusten i den sista kvalmatchen mot Halmstad var inte roliga.

Huliganer stormade planen och tränaren Henrik Larsson hamnade i handgemäng efter att hans son Jordan Larsson attackerats. I superettan utsågs Peo Ljung till mannen som skulle föra tillbaka HIF till allsvenskan. Han lyckades på sitt andra försök och hösten 2018 var kontraktet klart.

Men HIF har, trots en del positiva insatser och resultat, inte lyckats särskilt väl den här våren. Tio poäng på tolv matcher och en plats på negativ kvalplats. Det fick styrelsen i HIF att agera och under gårdagen meddelades att Ljung får sparken. Detta trots att han nyligen förlängde sitt kontrakt med två nya år.

FD:s krönikör Magnus Österberg säger att han faktiskt blev mer förvånad över förlängningen än att Ljung skulle få sparken under säsongens gång.

– Jag tycker inte att det är jättekonstigt. Det konstiga är att man förlängde med honom så sent som i slutet på mars. Jag trodde innan dess att Peo Ljung skulle få gå under säsongens gång men med nytt kontrakt visade klubben på något annat. Det förvånade mig mer att han fick två nya år än att han fick gå, säger han.

Vad är det han inte gjort tillräckligt bra? 

– Jag tror inte att Ljung får gå enbart för resultaten utan det måste vara något mer också. Att man inte delar hur framtiden ska se ut både kort- och långsiktigt. Och det är ett underkännande för klubben med tanke på det nya kontraktet. Andreas Granqvist har fått ett större sportsligt inflytande och det kanske finns meningsskiljaktigheter där om hur klubben ska drivas.

– De som tog beslutet att förlänga behöver fundera över det för det kostar förmodligen klubbens redan ansträngda ekonomi, säger Österberg och fortsätter:

– Det fanns ju en del som varnade för att truppen var ålderstigen. Den är meriterad och det finns många etablerade spelare. Men i takt med skadorna så har den synats. Och erfarna spelare gör ingen nytta på läktaren.

Henrik Larsson in, är du överraskad?

– Ja, det är jag. Jag trodde han var klar me Helsingborg. Med tanke på hans spelarbakgrund så var det en tråkig sorti förra gången. Jag var ganska övertygad om att det var det sista som han gjorde i HIF. Det förvånar mig, och det kanske kan vara rätt i nuläget, men det känns lite märkligt.

– Det är framförallt så att HIF behöver få ordning på Granqvist ljumskar och värva in en anfallare som gör mål, speciellt nu när islänningen (Andri Bjarnason) ser ut att säljas till Tyskland.

Tror du att han kan klara kontraktet åt Helsingborg? 

– Jag tror att de kommer få kriga ordentligt, men att de kommer klara det tillslut. Allsvenskan behöver HIF så det vore tråkigt om de åkte ur ännu en gång.