Foto: Bildbyrån

Precis före nyår 2003 presenterade AIK sin nye tränare efter ett turbulent 2002 som såg tre personer, Olle Nordin, Peter Larsson och Dusan Uhrin på tränarposten.
Nye tränaren blev Richard Money. FotbollDirekt har tittat närmare på vad som hände efter tiden i AIK.

Stuart Baxter ledde AIK till SM-guld 1998 och till spel i Champions League. När han lämnade klubben lämnade han ett stort tomrum efter sig och än idag finns det supportrar som vill se honom tillbaka som AIK-tränare. Efter hans sorti försökte AIK med tidigare förbundskaptenen Olle Nordin men han blev inte långvarig på posten och därefter tjeckiens tidigare förbundskapten Dusan Uhrin.
Men saknaden av britten Baxter låg hela tiden latent och fem år efter guldet 1998 var AIK redo för en ny brittisk tränare.
Valet föll på den då 48-årige Richard Money med ett förflutet som spelare Scunthorpe, Fulham och inte minst Liverpool, för vilka han gjorde 14 matcher.

Money kom till AIK från Coventry, där han varit assisterande manager till Roland Nilsson. När ”Rolle” lämnade klubben, gjorde Money detsamma.
Med ett välsmort munläder och typisk engelsk kraismatisk tränarstil tog han över klubben och fick en fin start på säsongen och sin sejour i klubben genom en 3-0-seger mot nykomlingen Enköping.
Därefter blev det förlust i den andra matchen, borta mot Gif Sundsvall och sedan oavgjort, 1-1, i derbyt mot Hammarby.

Därefter följde en segersvit på fem matcher.
När Malmö FF besegrades 26 maj med 2-0 på Råsunda efter mål av Stefan Ishizaki och Mats Rubarth klev AIK upp i allsvensk serieledning.
Den ständigt latenta SM-guld-hybrisen började stiga hos AIK-fansen, var det här ”nye Baxter?” och trots att bara åtta matcher var spelade fanns SM-guldvibbarna där.

Därnäst väntade ett derby mot Djurgården för Money och hans serieledande lag.
Efter en halvlek på Råsunda: Djurgården i ledning med 3-0 och Djurgården fortsatte att kontrollera spelet i början av andra halvlek.
Var Money-effekten på väg att ta slut? Med en enorm kraftanstränning kom ”Gnaget” tillbaka under slutkvarten och i den sista matchminuten utjämnade Samuel Ayorinde till 3-3.

Dock så var derbyt ändå en sorts vändpunkt för Money i AIK. Från att ha varit hyllad av supportrar och omtyckt i pressen för hans sätt att vara började allt rämna.

Fem omgångar senare – AIK nere på fjärde plats med värsta rivalerna, Djurgården och Hammarby före i tabellen.

Tio omgångar efter derbyt – AIK nere på sjunde plats i tabellen, elva poäng bakom Djurgården och sju poäng upp till Halmstad på tredje plats som innebar Europaspel i Intertotocup.

Det började gnissla allt mer i leden och trots en uppryckning under hösten slutade AIK femma, ändå hela 19 poäng efter SM-guldvinnande Djurgården.
Ingen derbyseger ens för Money som skulle kunnat räddat lite av sin ära genom det och trots tre raka segrar i slutet av säsongen, låt vara mot tre av tabellens fyra sämsta lag, fanns där nu en viss skepsis mot Money.
Men britten fick ändå förnyat förtroende, mycket beroende den tränarturbulens som varit i klubben före hans ankomst. Nu var det kontinuitet som gällde.

Säsongen 2004 blev dock inte långvarig för Money i AIK. Visserligen seger i premiären mot Gif Sundsvall med 1-0 men ett krampaktigt ”Gnaget” övertygade inte hemma på Råsunda.
Och när det blev förlust med 1-3 mot Djurgården inför 32 590 på samma arena och ytterligare fem dagar senare 0-0 mot nykomlingen Trelleborg hemma, som bara skulle köras över, fick Money lämna sitt uppdrag.

Efter en fortsatt turbulent säsong blev det en 13:e plats och degradering ur allsvenskan för AIK. Money ansågs av många supportrar vara den som förstörde säsongen för AIK trots att han bara ledde laget i de tre första matcherna. Det var ändå han som hade satt prägel på laget och sättet att spela och som fanns kvar redan från säsongen innan.

Money höll sig dock kvar i Sverige och 2004 blev ändå tillslut ett bra år för hans del. Han tog över Västerås SK efter Lennart ”Liston” Söderberg och inledde även där med en motig period med fyra förluster på de fem första matcherna. Men i början av juli fick britten fason på laget och VSK förlorade bara ytterligare tre matcher och höll sig kvar i superettan.
Men efter säsongen lämnade Money Västerås SK och drog då till Australien (!) för att träna Newcastle Jets och förde klubben till en fjärdeplats. Det blev dock bara en säsong innan Money återvände till Europa och England.
Där tog han över Walsall i Championship League 2 och ledde laget till serieseger och avancemang till League 1. En klubb som han med råge höll kvar i League 1 också säsongen efter.

Money lämnade därefter för Luton, där han stannade i två säsonger innan det blev fyra säsonger i Cambridge och hade egentligen lagt av manager-rollen när han drog till USA för att vara ansvarig för Atlanta Uniteds fotbollsakademi. Men det blev också bara en ettårig sejour och året efter, 2016 tog han samma roll i Norwich – också där bara en säsong.

Därefter har Moneys fotbollstillvaro varit minst sagt snurrig.
Han tog över Solihull Moors i National League, högsta divisionen utanför det engelska proffsligasystemet 5 oktober 2017 och stannade som manager till 31 oktober 2017.

Därefter gick han arbetslös från fotbollen i över ett år innan han i vintras tog sig an managerskapet i Hartlepool den 11 december 2018, och ledde laget i sex matcher (!). Han slutade 22 januari för att istället börja som ”rådgivare”, ett uppdrag han hade 23-29 januari.

Lokaltidniningen Hartlepool Mails reporter Liam Kennedy kunde inte låta bli att skriva en reflekterande krönika om Money och menade att han var på väg bort från klubben redan han presenterades.

Därefter har det varit tyst kring Money, som numera hunnit fylla 63 år.

MATS JONSSON