• Publicerat 15 juni
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Tarik Elyounoussi leder den allsvenska skytteligan och han gör det mycket beroende på hans effektivitet i förhållande till speltid. Han har i snitt behövt 105 minuter på sig för att göra mål i allsvenskan.

Hur effektiva är egentligen allsvenskans vassaste målgörare? FotbollDirekt har genom transfermarkt.de granskat hur många minuter skytteligans toppspelare behöver på sig för att hitta motståndarmålet.
Tarik Elyounoussi har spelat 1049 minuter och har på dessa gjort 10 mål. En avrundning till närmaste helminut visar att AIKs skytteligaledare gör mål i var 105:e minut i snitt.

Skytteligatvåan Jordan Larsson är långt ifrån lika effektiv som AIK-stjärnan.
Hans snitt är på 120 minuter och han får på listan se sig besegrad av Markus Rosenberg som är nästan lika rask som Elyounoussi. Bara tre minunter skiljer mellan dessa båda. Rosenberg har gjort mål i var 108:e minut som han spelat denna säsong.

Linus Hallenius som är fyra i skytteligan får i effektivitet per minut-ligan får exempelvis se sig förbigången av Sirius Sam Lundholm som behöver 127 minuter och Paulinho med 140. Hallenius behöver 178 minuter på sig för att göra mål.
Siffrorna är dock inte så smickrande för Hammarbys Muamer Tankovic som har flera namn före sig i skytteligan som Paulinho, Sam Lundholm och Jake Larsson men som här får finna sig i en placering långt ned på tio-bästa-listan.

Här är hela listan (minst 6 matcher, minst 4 mål), spelminuter per mål:
1) Tarik Elyounoussi, AIK, 105
2) Markus Rosenberg, Malmö FF, 108
3) Jordan Larsson, IFK Norrköping, 120
4) Sam Lundholm, Sirius, 127
5) Paulinho, BK Häcken, 140
6) Jake Larsson, Örebro, 168
7) Muamer Tankovic, Hammarby 170
8) Marcus Antonsson, Malmö FF 173
9) Linus Hallenius, GIF Sundsvall 178
10) Mohamed Buya Turay, Djurgården 205

Källa: Transfermarkt.de

MATS JONSSON