Foto: Bildbyrån

KRÖNIKA MED MAGNUS ÖSTERBERG OM DEN ALLSVENSKA OMSTARTEN
De allsvenska lagen är åter i träning. Snart återstart igen. Malmö FF har tagit kommandot i serien och toppar tabellen. MFF är på jakt efter guldet igen och ska även försöka slå sig in i gruppspelet i Europa League. Snacka om att det är skåningarna som alla kommer att jaga.

Det finns ett par lag som har skaffat sig bra utgångsläge att vara med och utmana om guldet.
Djurgården och AIK ligger närmast poängmässigt, IFK Göteborg och BK Häcken följer därefter och sedan är det Hammarby och IFK Norrköping. Vad ska de här lagen göra för att jaga ikapp Malmö?
Går det?

Ja, självklart kan det hända och många saker spelar in. Nedan följer lite snabbt vad vi kan förvänta oss av de som jagar.

Djurgården har gjort det bättre än vad jag trodde innan säsongen och är så klart fulla av självförtroende. Jag har en känsla av att Bosse Andersson kommer att försöka spetsa till truppen för att verkligen kunna utmana hela vägen in. Ett komplement till Buya Turay längst fram känns rimligt att man tittar på.
Det kan även dyka upp bud på till exempel Jesper Karlström som har varit väldigt bra. Jonathan Ring har även han blixtrat till och kanske cirkulerar det klubbar även runt honom. Känslan är att Djurgården kommer att värva nytt blod.

AIK lurar också precis bakom och laddar givetvis för kommande kval till Champions League. Det ska sägas att det dessutom stundar några riktigt häftiga matcher i allsvenskan, matcher som definitivt kan avgöra hur AIK:s allsvenska höst kommer att se ut. IFK Norrköping och Malmö FF, båda på hemmaplan, är det som väntar i omstarten. När det gäller truppen så blir det tillbaka till Frankrike för Jack Lahne, norske mittbacken Ödegaard lär inte heller bli kvar. Det har viskats om Nabil Bahoui, ett givet namn för Björn Wesström att åtminstone ta ett snack med. Känslan har varit att det blir en rejäl förstärkning i backlinjen också. Mikael Lustig? Den som lever får se, men nog lär det hända saker när transferfönstret öppnar.

***

IFK Göteborg har överraskat rejält och ligger på en fin fjärdeplats, imponerande! Nu verkar det vara tack och hej till Benjamin Nygren som har gjort det väldigt bra. Carl Starfeldt verkar har ögonen på sig och detsamma gäller Alhassan Yusuf som även han har imponerat stort. Blåvitts ekonomi kräver att det säljs spelare och frågan är hur man kan ersätta de som försvinner. Jag tror att Poya Asbaghi får det kämpigt att hålla kvar sitt lag i topp-4.

BK Häcken är ”alltid” med i snacket runt toppen utan att riktigt nå ändå fram. Nu vann man cupen och ska hyllas för det. Andreas Alm har ett överflöd av skickliga offensiva spelare och här får vi se om alla verkligen blir kvar efter sommaren. Ekonomin är god och det finns säkerligen planer på att spetsa en redan bra trupp. BK Häcken lär smyga med även denna höst.

***

Hammarby har haft skadebekymmer och inte riktigt fått upp farten fullt ut. Rutinerade målvakten Johan Wiland är på väg tillbaka liksom mittfältsdynamon Serge-Junior Martinsson Ngouali. Det är två riktigt fina tillskott för Stefan Billborn när de väl är speldugliga. Vidar Örn Kjartanssons lån löper ut och en gissning är att en affär kostar för mycket att lösa permanent. Jag tror han blir för dyr. Det ska inte heller glömmas bort att Filston Mawana även nu finns tillgänglig, kanske kan han utmana om en plats? Spelaromsättningen har varit stor flera år och jag tror att Hammarby nu vill skapa kontinuitet och lugn och ro. Det är långt till serieledande Malmö, men med i kampen om Europaplatserna ska Hammarby kunna vara, även om man inte värvar nytt.

IFK Norrköping har inte haft den sprudlande utveckling och första del av säsongen som jag och många med mig trodde. Det har hackat lite här och lite där men ändå går det liksom inte att stryka laget när det snackas om att vara med hela vägen in, i alla fall när det gäller platserna strax bakom Malmö. Kan Peking få en flygande start, exempelvis med ett bra resultat i omstarten mot AIK kan det bli ”åka av” i höst. Kommer Jordan Larsson att fortsätta sin fina utveckling?

***

Den 25 juni så är det dags för omstart, AIK – IFK Norrköping på Friends Arena, det är en skaplig match att ta tag i för alla inblandade!