Foto: Bildbyrån

Marcus Degerlund spelade som 19-åring hela 18 allsvenska matcher från start i Hammarby, då under Jacob Michelsens ledning 2017. De två senaste säsongerna, då Stefan Billborn basat över laget, har mittbacken däremot bara fått mäkta med två inhopp i allsvenskan. För FD ger Degerlund sin teori varför speltiden uteblivit.
– Jag tror att Michelsen vågade på ett annat sätt. Jag tycker att jag borde vara närmare startelvan än vad jag är, för jag har ju inte gjort bort mig när jag spelat, säger han. 

”Bara att få debutera och få lite allsvenska minuter är en bonus med tanke på konkurrensen som är.”

Så sa Marcus Degerlund till FotbollDirekt på Gran Canaria inför 2017 års allsvenska. Mittbacken var då nyss uppflyttad till a-laget och hade inte kunnat föreställa sig vad som väntade. När säsongen var färdigspelad hade Degerlund noterats för 21 allsvenska matcher, varav hela 18 starter.

Detta var under tränaren Jacob Michelsens enda säsong i Hammarby och att dansken försvann visade sig vara ett tungt sportsligt slag för Degerlund. På ett och ett halvt år med Stefan Billborn vid rodret har Degerlund nämligen inte gjort en enda start – och dessutom bara noterats för två ynka inhopp. 21-åringen menar att Michelsen var modigare på den fronten.

– Jag tror att Michelsen vågade på ett annat sätt. Han hade mandatet att kunna göra det och spela en ung mittback. Han kunde ha justerat om backlinjen och spelat med Birkir (Saevarsson) i stället som ändå kunde ta klivet in från sin högerbacksplats, men Michelsen valde ett rent byte och sätta in en 19-årig mittback, säger Degerlund till FotbollDirekt.se.

Billborn är inte lika modig?

– Det vet jag inte, man jag tränar på för att bli bättre hela tiden och då får jag förhoppningsvis chansen.

Billborn har exempelvis valt att spela med högerback Simon Sandberg som mittback i stället för dig när det varit skador i backlinjen, vad säger du om det?

– Det är deras beslut och jag kan inte göra så mycket åt det. De tar ut det bästa laget som de tycker och det får man respektera.

Tycker du själv att du borde vara närmare elvan än vad du är?

– Ja, det tycker jag. Jag har ju inte gjort bort mig när jag spelat. Jag hade förstått det om jag sparkat in tre mål i egen bur och spelat bort mig själv på det sättet… men aja, man får kriga på!

Bajens Simon Sandberg skadad och utbytt mot Marcus Degerlund i derbyt mellan AIK och Hammarby den 2 juni 2019.
Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

I fjol var Degerlund utlånad till både Frej och IFK Göteborg. I år har mittbacken gjort en allsvensk match för Bajen (inhopp i derbyt mot AIK 2 juni) och resten av framträdandena har han gjort i Frej. Att växla mellan topplag i allsvenskan och bottenklubb i superettan är inget som stör Degerlund.

– Så farligt är det inte. Det viktigaste för mig är att spela matcher. Klart att det är jävligt kul att spela med Hammarby, men har man ingen plats där får man spela någon annanstans.

Var vill du helst spela, i Hammarby eller i Frej?

– Det viktigaste är att få lira, men givetvis är det skillnad att spela inför 30 000 åskådare i Hammarby kontra att spela inför 1 000 personer som det är i Frej…