Jodå, det gick till slut. Men Sverige kom undan med blotta förskräckelsen och fick hjälp av högre makter för att få hål på Chile. 2-0 blev det efter sena mål; den svenska lättnaden gick att ta på i Rennes.
Och bäst av allt: Madelen Janogy kan vara den VM-joker som Peter Gerhardsson behöver.

Det var som en repris på Spanien – Sverige, kvällen innan, fast tvärtom: det gula laget med fullständig kontroll och allt bollinnehav, det röda som ställde sig i eget straffområde och aldrig hade vare sig ork eller kvalitet att komma till egna anfall.

Men Sverige var inte skarpa nog i avgörande lägen. Sista passen, sista touchen, sista beslutet – det var inte tillräckligt bra.
Trots ett massivt svensk spelövertag var det ytterst sällan som Chiles supermålvakt Claudia Endler behövde storspela för att hålla nollan.

Det var på Sveriges bästa chans i första halvlek som Endler fick visa klassen; Nilla Fischer vinklade en nick från väldigt nära håll efter hörna och den chilenska keepern räddade storartat.
Annars var Sverige en besvikelse på fasta situationer där vi trodde att de större svenskorna  skulle fira triumfer mot fysiskt svagare chilenskor.

Men ”klung-hörnorna” som Sverige valde fungerade inte alls, till viss del beroende på att en del leveranser var för svaga.
Sverige fortsatt svagt i den andra halvleken. Vi såg ut att gå mot besvikelsens 0-0.

Men räddningen kom från ovan.
Ett intensivt regnoväder följdes av åska och närliggande blixtar.
Matchen bröts och när den återupptogs efter 40 minuter, var det ett väldigt mycket spetsigare Sverige, som dels hade pratat ihop sig under vilan och dels kunde dra nytta av det blöta snabba underlaget.

Och till slut kom det förlösande målet.

Inhopparna Anna Anvegård och Madelen Janogy kom först på ett par flipperbollar innan den hamnade framför fötterna på Kosovare Asllani i den 83:e minuten, som inte hade några problem att trycka in 1-0 från nära håll. Sju minuter från ett ”fiasko”.
Det följdes upp med att Janogy på egen hand tog fart och visade prov på sin härliga förmåga att ta fram bollen; lite flyt på vägen fram, men hon kom hela vägen och avslutade perfekt med vänsterfoten.

Såg nästan ut som om hon log lite för sig själv för varje gång hon passerade sina motståndare, Så kul tycker Janogy att fotboll är just nu. Vilket är förståeligt. Hon var en liten skräll i VM-truppen, hon gjorde Sveriges enda mål mot Sydkorea i genrepet och nu är hon på god väg mot en ordinarie plats.

Det löste sig till slut och 2-0 är tre poäng, alldeles oavsett hur spelet såg ut.

Och lite som Caroline Seger påpekade inför matchen, det spelar ingen roll hur det ser ut bara det blir seger i en premiärmatch.
Men det var en match som återigen påvisade hur ineffektivt Sverige är framför mål. Där kommer det krävas mycket mer för att Sverige ska avancera tillräckligt långt i den här VM-turneringen.

Kanske krävs det en Madelen Janogy från start.
Med det drivet, den vänsterfoten, den målfarligheten och det underbara förlösande leendet.
Det var hon som fick hela Sverige att le den här kvällen.

Ekwalls spelarbetyg:

Hedvig Lindahl – 2
Rörde bollen för första gången efter tio minuter.  Ungefär så var hennes match. Hade ett par lobbskott från långt håll att följa över sin egen ribba. Och en inspark eller tre.

***

Hanna Glas – 2
Precis som alla andra svenska försvarare så sattes hon aldrig på prov, där till var Chiles anfallsspel alldeles för tamt. Vi hade hoppats på fler och starkare attacker i offensiven, men när anfallsspelet stannade upp så blev det aldrig tillräckligt med ytor att forsa fram på.

Nilla Fischer – 2
Var väldigt nära ett förlösande 1-0-mål i den första halvleken för hon smart försökte nick-vinkla in bollen från nära håll. Storartad räddning av Claudia Endler, som visade varför hon är en av världens bästa målvakter. Hade inte mycket att stå i. Stabil.

Linda Sembrant – 2
Vi hade möjligen hoppats på mer från henne på alla fasta situationer, men det var heller inte mycket hon fick att jobba med, då flera svenska hörnor var av alldeles för dålig kvalitet. Gjorde vad hon skulle bakåt.

Magdalena Eriksson – 2
Se Hanna Glas.

***

Elin Rubensson (81) – 2
Säker i passningsspelet. Försökte få fart på det svenska spelet genom att spela enkelt och på en touch. Glänste inte direkt men var nyttig i det tysta.

Caroline Seger – 3
Spelade smart och distinkt. Var en av få som hittade passningar som på allvar kunde såra chilenskorna. Framförallt en del raka instick in mot straffområdet, där de flesta landade på svenska fötter. Drev på sitt lag och var den kraft som visade att det inte var läge att ge upp. Även om spelet inte var hundraprocentigt.

Kosovare Asllani  – 2
Det ställs höga krav här. Inte minst från henne själv. Och det här var inte tillräckligt bra.
Alldeles för slarvig, omständlig och saktfärdig.
Gjorde påpassligt 1-0-målet när hon stod på rätt plats i rött tid och var säker i läget. det räddade henne från underkänt. Måste upp flera nivåer om hon ska bli Sveriges nyckel i VM.

***

Sofia Jakobsson – 1
Försökte och försökte. På genombrott, djupledslöpningar, kombinationsvarianter och att slå sin motståndare en mot en men (nästan) ingenting lyckades.
Lite synligare efter regnavbrottet.
Det finns väldigt mycket att hämtas hos Jakobsson, det vet vi. Men i landslaget verkar hon sakna självförtroende.

Stina Blackstenius (65) – 2
Försökte dra fördel av sin kraftfullare spelstil, men fick alldeles för lite att jobba med i straffområdet. Drog ofta iväg för att skapa ytor åt andra i första halvlek, men det kuggade aldrig och det är svårt att beskylla Blackstenius för det.

Fridolina Rolfö (65) – 2
Jag gillade att hon inte var främmande att ta raka vägen mot mål och ibland visade prov på ”tysk arrogans”. Letade läge för vänstersläggan istället för plottra fram passningar. Hade perfekt inlägg till Blackstenius när Sverige satte riktig fart i ETT anfall under första halvlek. Kom på mellis när Sverige inte kunde hålla tempo hela vägen.

Avbytare:
Jennifer Falk (mv)
Zecira Musovic (mv)
Jonna Andersson
Madelen Janogy (81) – spelade för kort tid för betyg
Lina Hurtig (65) – spelade för kort tid för betyg
Amanda Ilestedt
Julia Roddar
Nathalie Björn
Julia Zigiotti
Anna Anvegård (65) – spelade för kort tid för betyg
Mimmi Larsson
Olivia Schough

PATRICK EKWALL