Foto: Bildbyrån

Oscar Linnér hade ögonen på sig från utlandet redan efter debutsäsongen i allsvenskan 2017. I höstas vann AIK-keepern SM-guld och enligt sportchef Björn Wesström är 22-åringen en spelare som svenska mästarna riskerar att förlora i sommar.
 – Jag trivs fantastiskt i AIK och är extremt nöjd med min situation, men det finns absolut ett mer seriöst intresse utomlands nu, säger Linnér till FotbollDirekt.se. 

Nyligen konstaterade AIK:s sportchef Björn Wesström för FD att en av få spelare som klubben riskerar att förlora i sommar är Oscar Linnér, som varit lagets förstamålvakt sedan 2017. Redan efter debutsäsongen snackades det om utlandet. Linnér berättade bland annat själv i 08 Fotboll om grekiska storklubben Olympiakos intresse. Nu, när vi är mitt i den allsvenska säsongen 2019, medger Linnér för FotbollDirekt att mer konkreta anbud från utlandet ligger på bordet än tidigare.

– Det finns absolut ett mer seriöst intresse utomlands nu. Man har hört lite olika grejer, men jag har valt att inte lyssna för mycket utan i stället fokuserat på att göra det bra i AIK, säger Linnér och fortsätter:

– Personerna runtom mig jobbar med detta och jag har sagt åt dem att jag inte vill veta för mycket. Men om jag säger så här, om skotten var lösa förut så har skotten blivit hårdare nu. Sedan får du tolka det som du vill haha, men än så länge sitter jag lugnt i båten.

Linnér har kontrakt med AIK till och med december 2020. Att ge klubben i hans hjärta bra med betalt den dagen han lämnar är något som målvakten anser vara viktigt.

– Att dra som Bosman är ingen optimal sits i mina ögon, inte minst för en ung målvakt som vill ge tillbaka.

Finns dialog om förlängning redan nu?

– Nej, det gör det inte, berättar Linnér som känner sig mer redo för utlandet nu än när Olympiakos visade intresse för honom 2017.

– Jag kände då att jag behövde stanna i AIK för att fortsätta utvecklas och det visade sig vara helt rätt val. Om jag inte var redo då så känner jag mig mer redo för större utmaningar nu. Men det behöver inte betyda att byta klubb, det kan lika gärna vara med AIK. Vi ska ju försöka kvala in till Champions Leagues gruppspel i sommar och det är en jäkligt häftig grej.

Du känner ingen stress över att dra iväg?

– Hade jag varit utespelare och 22 år hade jag kanske haft bråttom, men som målvakt är man väldigt ung som 22-åring. Jag trivs fantastiskt bra i AIK och är extremt nöjd med min situation. Jag får spela och har snart gjort hundra tävlingsmatcher. Jag står på strax över 90 tävlingsmatcher just nu och då är jag bara 22 år. Jag har hållit nollan i hälften av dessa och det är ett bevis på att man gjort det bra under en längre tid. Hade man inte gjort det bra hade man inte fått spela så här mycket. Samtidigt kan man inte sitta och vara nöjd och slappna av, då sätter man sin startplats på spel och det är inget som man vill göra. Det är hundra procents fokus här och nu, konstaterar Linnér och tillägger:

– Jag hade ju dock ljugit om jag sa att jag inte vill testa vingarna i en europeisk liga någon gång under karriären. Det är en dröm som jag haft sedan jag var liten, precis som jag som liten kille drömde om att spela för AIK:s a-lag. Så ja, en vacker dag vill jag testa spel ute i Europa. Om det sedan händer i sommar eller om tre år, det får vi se. Det måste kännas rätt!