Spanien-Sverige 3-0, det var siffror som talade sitt tydliga språk.

Och för att förtydliga, här är några till:

16-1 i hörnor, 7-1 i skott på mål, 845-298 i antal passningar, 75-25 i bollinnehav.

Sverige hade inte en chans i Madrid.

Jag hade hoppats på någonting annat än den buss vi parkerade så lyckosamt i Milano.

Det blev istället en exakt kopia av play off-mötet mot Italien på San Siro.

Hela det svenska laget stod så djupt ned i eget straffområde att Robin Olsen kunde viska ut sina kommandon – och alla hörde vad han sa.

Och det stora problemet när man trycks ned långt ned i eget straffområde är inte att försvara sig.

Utan att ha tid, plats och möjlighet att ta sig till egna anfall.

När Sverige väl försökte och hittade tre-fyra kombinationer i rad så var det möjligen i närheten av mittlinjen och med ett intensivt spanskt återerövringsspel så tog det stopp när de svenska spelarna hade väldigt långt till det spanska målet.

Nu räddades vi i första halvlek av några sanslösa minuter från Robin Olsen, när han gjorde fyra högklassiga räddningar mellan den 14:e och 16:e minuten.

Samt av en skotsk linjeman som gick bort sig fullständigt när Spanien fick in bollen mellan stolparna strax därpå.

Egentligen var det aldrig riktigt nära offside, det var ett grovt misstag.

Om EM-kvalet haft hjälp av VAR hade vi inte kommit undan.

Men ju längre den här matchen led fanns det ingenting som kunde rädda kvar Sverige i den här matchen.

Till slut orkade vare vare sig Robin Olsen eller Pontus Jansson – bägge var eminenta – stå emot.

Visst, det känns jobbigt att det var två straffar som till slut stack hål på ballongen. Men i slutändan var det ett resultat av att Spanien ständigt hittade in i Sveriges straffområde.

Det blev som det blev 2007 på Santiago Bernabeu.

3-0 till Spanien.

Och i stort sett helt chanslöst från början till slut.

PATRICK EKWALL

Robin Olsen – 4

Gjorde några fantastiska räddningar under en kort period i den första halvleken. Agerade lugnt och behärskat, trots att han utsattes för hårt tryck med väldigt mycket inläggsspel. Gjorde sannerligen perfekt reklam för sig själv i det största av alla skyltfönster. Bäst i Sverige.

***

Micke Lustig – 2

Hur underligt det än låter så hade han inte extremt mycket att göra, mest eftersom Spanien oftast valde sin högerkant som anfallsalternativ. Men han var förstås så pass ansatt även han att han aldrig fick något utrymme för något som helst offensivt spel

Pontus Jansson – 4

Vann varenda höjdduell, missade aldrig en närkamp och långa stunder var hans uppoffrande spel framför Olsen helt nödvändigt för att hålla rent. Vann dueller och blockade skott. Blev bortvänd vid 2-0, men annars felfri.

Filip Helander – 3

Var utmärkt i det tysta. Inte samma uppseendeväckande spel som mittbackskollega Jansson, men vann även han flera viktiga dueller i det inläggsspel som bombarderade det svenska målet. Helt perfekt i positionsspelet. Såg ut att glidtacklat perfekt vid situationen som gav straff fram till 2-0.

Ludvig Augustinsson – 2

Han fick att göra, om vi säger så. Spanien fick öppningar på hans kant när Sverige valde att centrera och släppa kanterna. Dels fick han ta jobbet inåt och dels fick han ta sig ut på kanten för att släcka eldar när Carbajal fick möjligheter att mata inlägg. Jobbig match.

***

Emil Forsberg – 2

Fick ytterst få tillfällen med bollen och när han väl fick det så gjorde han vad han kunde. Men det var långt från det spanska målet och Forsberg vill vi helst gå loss där det luktar tänkbart avslut eller giftigt instick.

Sebastian Larsson (82) – 2

Olycklig vid straffen. Alltid farligt att täcka med armarna högt men lätt hänt i ett rörelsemönster i fart när du dessutom ständigt får jobba hårt i defensiven. Gjorde det jobb vi förväntade oss.

Albin Ekdal (86) – 2

Kapten igen, även med Seb Larsson tillbaka från start. Blev tredje mittback när Sverige föll tillbaka och ville ha så mycket personal som möjligt centralt i planen. Inte heller han fick nämnvärt utrymme att agera offensivt

Viktor Claesson (24) – spelade för kort tid för att betygsättas

***

Marcus Berg  – 2

Omöjligt uppdrag. Några få aktioner som han löste rutinerat, men det var inte att jobba med. Fick mest rikta in sig på att springa hemåt.

Robin Quaison  – 2

Försökte ta fart när han väl fick bollen, men sprang rakt in en skog av röda motståndare. Fick en vettig kontringsmöjlighet efter fem minuter. Det var allt. Svårt att göra så mycket av det.

Avbytare:

Karl Johan Johnsson (mv)

Kristoffer Nordfeldt (mv)

Alexander Milosevic

Jakob Johansson (24) – 2

Gjorde jobbet. Men är givetvis ingen Viktor Claesson-typ och det blev lite för mycket same-same-spelare på mitten. Uppdrag väl utfört dock.

John Guidetti

Gustav Svensson

Niklas Hult

Alexander Isak (81) – spelade för kort tid för att betygsättas

Sebastian Andersson

Jimmy Durmaz

Kristoffer Olsson (86) – spelade för kort tid för att betygsättas

Gustav Svensson

Niklas Hult