Om ungefär en månad startar kvalspelet till Champions – och Europa League. AIK, MFF, Norrköping och Häcken. 18 och 19 juni sker lottningen. FotbollDirekt börjar nu utöka bevakningen mot Europaspelet.
– Det är klart att det är AIK:s bästa chans att öka på kassakistan rejält. Otroligt viktigt för AIK i år. Det finns inte så många ”försäljningsbara” spelare i truppen just nu, säger FD:s krönikör Magnus Österberg.

Europaspel är ett nålsöga att ta sig igenom och i fjol såg det länge illa ut i hur alla rök tidigt, förutom Malmö FF. Men skåningarna hade det länge skakigt och lyckades inte i Champions League-kvalet. Det var ju först i ”andra chansen” i Europa League som MFF landade och allt till sist klaffade. Och så stort det blev; det slutade ju med slutspel och motstånd i absolut världsklass med dubbelmötena med Chelsea.
I övrigt jämte skåningarna var det emellertid inte lika roligt.
Inte med AIK som inte orkade mot Nordsjälland, med ett svårt Nordsjälland ska sägas – för att inte tala om Häckens nit mot Red Bull Leipzig (hög Europa- klass).
Djurgården hade det inte heller roligt med ett – vid den tidpunkten – vingklippt lag.

LÄS: KOMMER NI IHÅG? – FÖRRE AIK-STJÄRNANS FNATT: ”SÅ SJUKT JÄVLA STORT”

Nu närmar sig nya Europachanser igen och det är ett internationellt spel som är så omistligt viktigt för ekonomin. Svenska klubbar lever ju ännu med ett osunt starkt beroende till stora spelartransfers, samt hopp om stora Europaintäkter.
Nu är det knappast någonting en rättrådig ekonomichef budgeterar med men pengarna där är ändå stora. Se bara Östersund och MFF de två senaste åren som har sådana intäkter på tillsammans över 80 000 000.

Hur det går i år får vi se.
Men att både Malmö FF och AIK går in i detta formmässigt solida – det är uppenbart.
Båda trivs just nu.
Två svenska storklubbar i så att säga harmoni.
Jämte finns alltså Norrköping och Häcken, båda med potential – men i en dagsform som inte är som de båda förstnämndas.

Att MFF är seedat genom hela kvalet till Europa League är något som FD:s krönikör Magnus Österberg trycker på som något väldigt betydelsefullt.

– Det klart att det är bra att man seedas, det ska ju öka chanserna en aning i alla fall. Det är ändå så att ”jobbet ska göras” oavsett vad motståndarna heter. MFF måste vara förberedda på vad som helst. Att få en massa ”små” klubbar från länder vi inte håller högt kan vålla problem. Men ändå en fördel och otroligt viktigt att svenska klubbar skaffar sig alla fördelar och lär sig leva med favoritskap även här. Åtminstone i ett kval.

Hur stor fördel blir det då i praktiken för MFF? Det är ju inte heller lätt att vara favoriter i alla matcher på denna nivå…
– Ja det är ju lite det jag är inne på redan. Malmö FF har gott rykte i Europa och ett lag som många säkert vill slå ut. Malmö har en stor erfarenhet i truppen som jag tror kommer att ha stor inverkan denna gång.

AIK, MFF, Norrköping och Häcken denna gång. Vilken utdelning ska svensk fotboll vara nöjda med denna gång?
– Alltså fyra chanser där alla fyra lagen känns relativt starka. Jag säger att två av fyra ska nå gruppspel, sen om det blir AIK i CL och ett av de andra i EL, eller även AIK i EL det spelar mindre roll  Det är väl dags för klubbar att representera allsvenskan i Europa igen nu. Men hade varit väldigt speciellt med mer än en klubb samtidigt i ett slutspel.

Borde dessa klubbar spela lite högt och jaga nyförvärv enbart med inriktning på Europasatsning?
– Jag tycker inte att man ska rekrytera så kortsiktigt men exempelvis vid skador kan det vara enda lösningen. Man ökar inte på sina chanser bara för att man rekryterar så man måste ha lite längre planer än så. Skulle äventyret i Europa bli kortvarigt kan man plötsligt sitta med en trupp som är stor med få matcher. Det kan bli stökigt. Jag tror att alla de fyra klubbarna det handlar om nu är rätt aktiva i sitt arbete och det kommer nog att hända saker i flera av klubbarna. Både spelare ut och spelare in.

AIK har i så många år snubblat nu och inte spelat ett slutspel i Europa sedan 2012. Är det lite nu eller aldrig-känsla med tanke på MFF:s så överlägsna finansiella situation?
– Det är klart att det är AIK:s bästa chans att öka på kassakistan rejält. Otroligt viktigt för AIK i år. Det finns inte så många ”försäljningsbara” spelare i truppen just nu. AIK har ju sagt utåt att man har valt att satsa på erfarna spelare, det är här, i kvalspelet, som det ska visa sig värdefullt. Malmö hade överlägsen ekonomi ifjol också, men man vann ändå inte så allt handlar inte om ekonomin, även om mycket gör det.