Issam Jebali, 27, hade en framgångsrik tid i Elfsborg innan han blev såld till Rosenborg. Där vann han dubbeln – innan han såldes vidare till Saudiarabien. För FD berättar han om det nya livet, pengarna, längtan efter Sverige och att spela i allsvenskan igen. 
– Min fru och mina barn är från Sverige. Allt handlar inte om pengar, säger han till FotbollDirekt.se. 

Det har verkligen varit ett hektiskt år för Isaam Jebali.

Sommaren 2018 köpte den norska maktfaktorn Rosenborg loss Jebali från Elfsborg. Övergångssumman landade på omkring tolv miljoner kronor. Men det blev inte mer än ett halvår i Trondheim.

I Rosenborg gjorde Jebali gott ifrån sig, stod både för mål och assist, och bidrog starkt till att klubben vann dubbeln förra säsongen. För FD berättar han att han egentligen var inne på att fortsätta i Norge, men det blev snabba ryck när Al Wahda i Saudiarabien hörde av sig.

– Det har gått bra för mig. Jag har spelat nio ligamatcher (tre mål) och vi slutade sjua i tabellen som nykomling. Det var lite svårt för jag kom hit direkt från min semester, jag var inte alls förberedd på en flytt, och var inte fulltränad, säger han till FotbollDirekt.se.

Jebali – som har två år kvar på sitt kontrakt – rankar ligan som den bästa i arabländerna.

– Ligan är bra och det finns mycket pengar. Det är gott om stora namn eftersom klubbarna får ta in åtta spelare från andra länder. Så de flesta har sju importerade spelare på planen och en på bänken. Fotbollen har blivit mycket större här på bara några år och intresset är stort. Min klubb var stor för många år sedan, det är en av de äldsta, men hade några tunga år. Sen fick de in en ny investerare som satsat rejält. Det var inte långt till fjärdeplatsen som hade gett en plats i asiatiskt cupspel och vi gick till kvartsfinal i den nationella cupen. Jag tycker att vi gjorde en bra säsong med tanke på att det var 20 nya spelare.

Tunisiern, som kom till svensk fotboll och IFK Värnamo 2015, hymlar inte att han tjänar väldigt bra pengar och att det var en stor del i beslutet att flytta bara sex månader efter han skrev på för Rosenborg.

– Alla vet att klubbarna i Saudi betalar mycket. Men det är inte bara det, när vi möter de största klubbarna här så är det gott om publik, högt tempo och bra spelare man möter. Det har varit bra månader här och staden Jeddah som jag bor i är väldigt trevlig. Det gör det lätt att trivas vilket också är viktigt som fotbollsspelare och när man har en familj.

– Men visst handlade det om pengar också. Det jag tjänar här går inte att jämföra med vad jag hade fått i Sverige eller i Norge. Det är en enorm skillnad. Jag hade inte ens tjänat så mycket i Ligue 1 eller Nederländerna dit jag haft chanser att gå genom åren. Som fotbollsspelare måste du tänka på framtiden men jag tycker inte att jag förlorar något på att spela här eftersom kvaliteten är så hög.

Hur var det att lämna Rosenborg efter så kort tid?

– Jag hade en av mina bästa tidpunkter där. Jag kommer alltid vara tacksam mot klubben. Jag var lycklig där och vi vann dubbeln. Det gör mig glad och stolt. Sen gick det snabbt och jag är lite ledsen över att jag inte kunde hjälpa klubben den här säsongen för nu har man haft det tufft. Men jag var tvungen att tacka ja.

Följer du hur det går för Elfsborg?

– Absolut! Jag följer alltid allsvenskan som jag tycker bara blir bättre och bättre. Jag har stora känslor för Sverige och jag känner alltid att jag vill komma tillbaka. Det är fulla läktare, ekonomin blir bättre och självklart följer jag Elfsborg där jag hade en bra tid och har kvar många vänner.

Tror du att du kommer att flytta till Sverige igen?

– Jag tror att det är möjligt. Min fru är svenska (från Gnosjö) och mina två barn är födda i Sverige. Jag trivs där och om du trivdes någonstans så vill du gärna tillbaka en dag. Jag skulle vilja investera i Sverige och spela fotboll där igen. Allt handlar inte om pengar. Sverige känns som en del av mig efter fyra år i landet.

Kan det hända redan i sommar eller räknar du med att bli kvar?

– Jag menar… jag tycker att det gått bra för mig. Samtidigt är det klubb som investerat mycket och har gott om pengar. Även om du har ett kontrakt så kan det gå fort i arabländerna. Rätt vad det är så vill de köpa ut dig, haha. Nej, men man vet aldrig i fotbollen. Jag väntar och ser men jag är inställd på att vara tillbaka i träning den 22 juni så får vi se.