Kalmar FF:s säkerhetsansvarige riskerar åtal efter guldmatchen förra säsongen. Kalmar är även inblandat i en utredning om matchfixing. Nu ger klubbens ordförande sin syn på polisens upptrappning, spelfuskutredningen och ger skarp kritik mot Björn Eriksson som företrätt säkerhetsbranschen samtidigt som han varit ordförande i RF.
”Om tumskruvarna kommer vara fortsatt lika hårt åtdragna kring Kalmar FF och våra matcharrangemang räknar vi med cirka 500 000 kr i obudgeterade ökade kostnader för att köpa in privata vakttjänster säsongen 2019”, skriver Kalmars ordförande Jonas Persson på klubbens hemsida.

Kalmar FF har varit inblandat i flera frågor med negativ klang på sistone.

I veckan avslöjades att 1-1-matchen mot Elfsborg utreds för matchfixing. Det ska dock inte handla om matchen i sig utan om en händelse kopplat till en enskild spelare. I ett långt inlägg på Kalmar FF:s hemsida kommenterar dess ordförande Jonas Persson den uppkomna situationen kring misstankar om spelfusk, faktum att klubbens säkerhetsansvarige riskerar åtal efter guldmatchen i höstas samt skarp kritik mot RF:s Björn Eriksson.

Om matchfixing:

”Kalmar FF har även hamnat under medial bevakning samband med att matchen mellan Kalmar FF-Elfsborg är under utredning för matchfixning. I sammanhanget är det viktigt att påpeka att inga misstankar riktats mot Kalmar FF eller våra spelare”, skriver Persson på klubbens hemsida.

Vad gäller polisens upptrappning och ”villkorstrappa” tycker Persson att det blivit en orimlig situation där klubbens säkerhetsansvarige, enligt Barometerns uppgifter, riskerar åtal för brott mot ordningslagen. Han är polisanmäld och har förhörts.

”Svensk Elitfotboll och även Kalmar FF blev taget på sängen när polisen inför den här säsongen kraftigt mobiliserade mot ordningsstörningar i samband med fotbollsmatcher. Förutom att lansera en villkorstrappa med skarpt och snabbt accelererande bestraffningar mot klubbar som inte följer tillståndsanvisningarna för match valde polisen även att gå tillbaka att titta extra på matchen Kalmar FF-AIK, som spelades på Guldfågeln Arena 11 november 2018. Inför den matchen fick Kalmar FF’s säkerhetsansvarige bara 36 timmar före avspark en ny uppdaterad manual som låg till grund för tillståndet. Fyra månader efter matchen inkom en personlig polisanmälan mot Kalmar FF’s säkerhetsansvarige, som även varit kallad till förhör. Polisanmälan gäller ”brott mot ordningslagen”. Som förening står vi 100% bakom vår säkerhetsansvarige och är mycket beklämda över den situation han hamnat i med anledning av polisens nya taktik i säkerhetsfrågor rörande fotbollsevenemang”, skriver han och fortsätter:

Reaktionerna runt om i svensk fotboll har varit starka och många är oroliga över att polisen kraftsamlar mot en mindre klubb, i det här fallet Kalmar FF, för att med ett framgångsrikt fall i ryggen kunna agera ännu mer beslutsamt mot storstadsklubbarna. Den här upptrappningen mellan svensk fotboll och Polisen kommer efter sju års omfattande säkerhetsarbete från de svenska elitklubbarna och dess gemensamma intresseorganisation Svensk Elitfotboll (SEF). Dessutom i ett läge då svensk fotbollskultur hyllas och uppmärksammas internationellt. Kalmar FF välkomnar naturligtvis att polisen intensifierar sitt arbete med att lagföra de individer som begår brott i samband med fotbollsmatcher. Samtidigt är vi och många andra klubbar mycket oroliga över att inga enskilda personer kommer att ha möjlighet att stå som personligt ansvariga för matcher i svensk elitfotboll i och med tillämpningen av den nyligen lanserade ”villkorstrappan”. Risken är att det helt enkelt inte blir några matcher. Det är den yttersta konsekvensen av den upptrappning som nu sker.

Expressen avslöjade nyligen att Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson i flera års tid, fram till april 2019, arbetat som lobbyist åt säkerhetsbranschen. Detta samtidigt som han verkat i samma frågor inom RF i sin roll som ordförande. Något som väckt stark kritik i Fotbollssverige. Enligt Persson så räknar han med att klubben åker på en halv miljoner kronor i extra kostnader på säkerhet under 2019.

”När Expressen 29 maj samtidigt presenterade uppgifter som gör gällande att Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson suttit på dubbla stolar med ett välbetalt uppdrag som lobbyist åt ”Säkerhetsbranschen” samtidigt som han verkat i ett råd för säkerhetsfrågor i RF, känns det nästan overkligt. I sammanhanget är det viktigt att påpeka att de utökade säkerhetskraven på de allsvenska klubbarna inför 2019 var ett resultat av en handlingsplan utarbetad mellan Polisen och RF. Det var en tydlig avvikelser från det långa samarbete som svensk fotboll tidigare haft direkt med Polisen. Som ett resultat av nyordningen och om tumskruvarna kommer vara fortsatt lika hårt åtdragna kring Kalmar FF och våra matcharrangemang räknar vi med cirka 500 000 kr i obudgeterade ökade kostnader för att köpa in privata vakttjänster säsongen 2019. Alltså pengar som går till den bransch som Björn Eriksson har arbetat för som lobbyist fram till april 2019. Björn Eriksson har fått försvara sina dubbla hattar i Expressen, men tidningen presenterade nya uppgifter 3 juni, som i ökad detaljrikedom påvisar att Björn Eriksson blandar ihop korten på sina många olika stolar.”

”Kalmar FF kommer på sitt nästkommande styrelsemöte 17 juni att behandla polis- och säkerhetsfrågor samt situationen med Björn Eriksson.”