Europakvalet närmar sig. Snart en månad bort – med lottning om tiotalet dagar. AIK, MFF, Norrköping och Häcken är allsvenska bidrag. Frågan är om vi kan drömma om mer än ett i slutspel? Hur som helst stora pengar på spel, ÖFK och MFF har ju de senaste två åren tillsammans tjänat över 80 000 000.

– Det är förstås väldigt bra för svensk fotboll och för MFF att man seedas denna gång.
Inte minst eftersom just lottningen ofta spelar så stor roll när vi kommer till de avgörande omgångarna i kvalet, säger FotbollDirekts krönikör Patrick Ekwall.

LÄS: CHRISTIANSEN RANKADES HÖGST  – MÅLET SOM GAV HOPP

Men ett inledande kval kan vara allt annat än lätt.
Som man brukar säga så finns nära nog inga riktigt lätta matcher kvar ens i tidiga omgångar i Europa. MFF kan bland annat få möta irländska Shamrock som i fjol siffermässigt var så jämnt med AIK.
En fördel under alla omständigheter denna gång är att så väl Malmö som AIK har stora sportsliga marginaler i allsvenskan att luta sig mot. Det vill säga att man jagas åtminstone inte av osäkra resultat här hemma. Med det kan man tro att det sannolikt blir lättare att satsa ännu hårdare på Europamatcherna. Malmö är dessutom alltså seedade genom hela kvalet, det är inte AIK, Norrköping eller Häcken.

LÄS: ”DET HÄR VAR ALDRIG NÄRA FÖR AIK”

Här FotbollDirekts Patrick Ekwall inför kvalstarten i Champions och Europa League om lite drygt en månad.
Hur stor fördel blir det i praktiken? Allt annat än lätt att vara favorit i alla matcher på denna nivå?
– Det är en fördel främst i senare delen av kvalet då det finns svåra alternativ och väldigt svåra alternativ. Men det handlar förstås fortfarande om en lottning i slutändan och i den behövs det flyt. Seedningen ger Malmö FF större utrymme i det sammanhanget. Intressant att se när det är dags.

LÄS: KLASSKILLNAD – HÅRD VERKLIGHET FÖR HÄCKEN

AIK, MFF, Norrköping, Häcken. Vilken utdelning ska svensk fotboll vara nöjda med i dessa kval?
– Minst en plats i gruppspel. Det kravet tycker jag att det finns anledning att ställa.

Borde dessa klubbar jaga nyförvärv enbart för Europakvalet? Öka på sina chanser.
– Det beror helt på hur deras trupper ser ut efter sommaren. Men att spetsa laget enbart för kvalet tror jag inte på.

– AIK har i så många år nu snubblat i kvalspel. Nu eller aldrig – extra viktigt med tanke på MFF så totala ekonomiska dominans?

– Ja, absolut. AIK måste bli vassare i Europaspelet. Det kräver sannolikt ett lite större risktagande i spelet om man ska ta sig vidare till ett gruppspel. Och ska AIK tjäna de stora pengarna behöver de lyckas mycket bättre i Europa.

Kommande kval till Champions League och Europa League lottas den 18- 19 juni i Nyon. Den 11 juli avgörs första matchen i första omgången. Returer startar en vecka senare.

FotbollDirekt bevakade förra året AIK både hemma och borta mot Shamrock Rovers, liksom mot Nordsjälland. Vi bevakade även MFF  på plats hemma och borta mot Videoton, samt mot Genk och Sarpsborg.