Foto: Bildbyrån

BLOGG MED FOTBOLLDIREKTS CASPER NORDQVIST 

I januari gjorde jag en lång intervju med Guillermo Molins och han sa då till mig att han aldrig spelat i ett bättre Malmö FF än årets upplaga. Han ser ut att kanske få rätt ändå – för oj vilken maktdemonstration som skåningarna svarat för under vårens allsvenska. SM-guldet kommer att hämtas hem i november, det vågar jag utlova.

”Det här är den absolut bästa och starkaste MFF-upplaga som jag spelat i. Konkurrensen är mördande, det är bra spelare på alla positioner. Sedan har det tidigare år varit lite mer talangbetonat. Det har varit fler spelare som är på väg fram i karriären. Nu har vi i stället betydligt fler färdiga produkter och man märker skillnaden, inte minst när vi är ute i Europa. Det finns för- och nackdelar med att ha massa talanger kontra erfarna spelare, men jag har aldrig varit med om ett starkare MFF-lag än det som vi har nu”.

Detta sa Guillermo Molins till mig i slutet av januari. Anfallaren, som för ett knappt år sedan återvände till MFF, är inne på sin tredje sejour i klubben och vet därmed onekligen vad han pratar om.

”Gishe” ser kanske också ut att få rätt ändå – för oj vilken maktdemonstration som skåningarna svarat för under vårens allsvenska. Visserligen en tung start med bara en poäng på de två första matcherna, men därefter har MFF manglat och även om det bara är sex poäng ner till Djurgården och AIK (som dessutom spelat en match färre) kommer SM-guldet hämtas hem till Malmö i november, det vågar jag utlova.

Bara ett nytt gruppspel i Europa League skulle kunna hindra detta, för under våren har MFF varit på en egen nivå i allsvenskan. De har matchvinnare i ett flertal spelare, fler spelare än vad något annat lag i allsvenskan har.

Arnor Traustason har varit fantastisk under våren, Anders Christiansen har varit glödhet och svarat för fyra mål från sin mittfältsposition – ofta avgörande baljor dessutom!

Framåt har Markus Rosenberg återigen visat att han inte kan lägga av efter säsongen, MFF-kaptenen är ju alldeles för bra för att sluta! Dessutom finns sparkapital i mängder, namn som just Molins, Jo Inge Berget, Erdal Rakip (på tal om att avgöra matcher, vi minns 2017…) och inte minst Marcus Antonsson som ännu inte kommit upp i högstanivån.

Samtidigt som MFF ångat på som en maskin tycker jag egentligen inte att något annat lag i allsvenskan imponerat överdrivet och det ska som sagt väldigt mycket till för att Uwe Röslers manskap ska bomma guldet i år!

Rösler ja, det är intressant att se hur hans tidigare isbit i frysboxen, Bonke Innocent, gått från noll minuters speltid till en ordinarie plats i elvan. Vem hade trott det i april?

Vad gäller försvaret är det tydligt att en mittbacksförstärkning behövs till sommaren när laget kliver in i Europa League-kvalet. Rasmus Bengtsson är för skadebenägen och även om inte Lasse Nielsen visat sig vara den backklippa som han spåddes bli när han kom så är dansken ändå en spelare vars frånvaro märks. Sotirios Papagiannopoulos hade varit en supervärvning!

Jag tycker dock att ni alla ska hålla koll på Anel Ahmedhodzic, som jag lärde känna i Georgien under U19-EM 2017. Han återvände i vintras till sitt MFF efter några år i Nottingham Forest och där har skåningarna en kommande startman i mittförsvaret, SE det hända!

Jag nämnde Europa League-kvalet och MFF ser ut att vara seedat hela kvalet, inklusive playoffet. Det vattnas nog i munnen hos alla himmelsblåa själar i den svenska högsommarvärmen just nu!