STOCKHOLM: 3-0 mot Malta.

Helt enligt alla planer.

Vi minns ett rekordtidigt mål, en fantastisk klack och Alexander Isak.

Lite som det kan bli med ett tidigt ledningsmål (Robin Quaison efter 71 sekunder); en aning för enkelt, för bekvämt, för lätt och därför också långsamt.

Så var den första halvleken. Givetvis stor svensk dominans, men inte mycket mer än så.

Det blev bättre i andra halvlek när Sverige speedade upp passningsspelet och malteserna inte riktigt orkade kriga längre.

Publiken fick vad de ville ha och framförallt fick de Alexander Isak.

Vibbarna till Zlatan Ibrahimovics inhopp mot Azerbadzijan i VM-kvalet 2001 på Råsunda var tydliga.

Då ”krävde” hemmapubliken att få se den nya stjärnan och jublet stegrades när Zlatan värmde upp.

Det var likadant här på Friends denna afton.

När Alexander Isak rörde sig på sidan skanderade publiken ”Isak, Isak, Isak” .

Han kom in under stort jubel och gjorde självklart 3-0-målet.

Precis som Ibrahimovic gjorde den där gången.

Inga jämförelser i övrigt.

Men vibbarna gav gåshud.

PATRICK EKWALL

Robin Olsen – 2

I stort sett omöjligt att bedöma en målvakt i en sån här match. Olsen fick dock göra en riktigt bra räddning när Alfred Effiong (fyramålsskytt i maltesiska cupfinalen i förra veckan) fick ett nickläge från nära håll. Bortsett från det rörde den svenska målvakten knappt bollen.

***

Micke Lustig – 2

Jag hade gärna sett honom ännu mer i det offensiva spelet, men det fanns för snålt med utrymme i det uppställda spelet. Något bra inlägg, Hade koll på bitiga kantspelaren Joseph Mbong som var Maltas bästa.

Pontus Jansson – 2

Såg nästan frustrerad när det aldrig var något närkampsspel att tala om. Ibland kändes det som att han sökte upp de små möjligheterna att smälla på. Och då trivdes han. Stabil. Men ingen match som Pontus Jansson älskar att spela.

Filip Helander – 2

Fick visa sin styrka på maltesernas utsparkar där han var felfri i kamp mot några av de större maltesiska spelarna. I övrigt en lugn dag på jobbet för Bolognaspelaren.

Ludvig Augustinsson – 2

Inte mycket till till defensivt arbete för Augustinsson heller, såklart. Nu slickade han linjen likt en klassisk vänsterytter för att få ytor att komma in och runt bakom Maltas försvar. Fick en och annan boll att jobba med och gjorde det bra.

***

Emil Forsberg – 3

Det här var mumma för Forsberg som trivs som allra bäst när han får ha bollen mycket och här kändes det understundom som om han hade den hela tiden. Lite för många touch ibland men kreativitet nog för att bryta upp lågt stående malteser. Dessutom två sylvassa frisparkar med den där Afonso Alves-sparktekniken, där målvakten Henry Borello gjorde strålande räddningar.

Kristoffer Olsson – 2

Fastnade lite för ofta i den kompakta sörja som skapades på mitten, men blev lite rakare och lite kvickare i sitt spel i den andra halvleken. Känns väldigt bekväm i sin landslagsroll. Kommer Janne Andersson spela honom även mot Spanien, borta? Eller ”sparades” Sebastian Larsson till matchen i Madrid på måndag?

Albin Ekdal – 2

Dagens kapten. Skötte sig med den äran. Men precis som för Kristoffer Olsson så fastnade han i ett överbefolkat utrymme på planen och när bollen transporterades för långsamt i första halvlek så fanns det inte mycket att trolla med.

Viktor Claesson – 2

Säkerhet själv när han fick sitt läge. Försökte ständigt ta sig loss när utrymme gavs. Det syns återigen vad han har i sig och det ska bli oerhört intressant att se vad han kan göra mot Spanien när det kommer finnas andra ytor att jobba med.

***

Marcus Berg (68) – 2

Inget mål den här gången heller. Men visade återigen att det finns annat på en fotbollsplan som kan leda till framgång. Nicken efter 70 sekunder gav Quaison returen till 1-0 och klacken som skickade fram Viktor Claesson i ett friläge för 2-0 var oerhört delikat. Gjorde jobbet. Given i en startelva mot Spanien borta,

Robin Quaison (84) – 3

Återigen en riktigt vass landskamp. Förvisso mot svagt motstånd men ändå med ett synligt flyt i sitt spel som gjorde att han stack ut mer än någon annan. Sprang rätt i djupled, kunde dra bort sin motståndare (som vid 3-0) och i stort sett alltid på plats i straffområdet när det började brännas. Skön att se i det fysiska spelet och i sin inställning till matchen.,

Avbytare:

Karl Johan Johnsson (mv)

Kristoffer Nordfeldt (mv)

Alexander Milosevic

Jakob Johansson

John Guidetti (84) – spelade för kort tid för betyg

Gustav Svensson

Niklas Hult

Alexander Isak (68) – 2

Bars in på planen av publiken på Friends och fick självklart göra 3-0-målet, som om vore det en saga skriven på förhand, Kvicktänkt i avslutet framför mål vid målet. Lyste av självförtroende. Kom in ett perfekt läge mot tröttkörda malteser. Isak känns så oerhört mycket framtid. Och det känns bra.

Sebastian Andersson

Jimmy Durmaz

Sebastian Larsson (77) – spelade för kort tid för betyg