Foto: Bildbyrån

Erik Lund gjorde närmare hundra tävlingsmatcher för IFK Göteborg. Nu verkar forne högerbacken som assisterande tränare i division 1-klubben Ljungskile – och han älskar det.
– Det är skitroligt, utbrister 30-åringen för FotbollDirekt.se.

Han gjorde elva U21-landskamper och två framträdanden i a-landslaget. Lägg därtill närmare hundra a-lagsmatcher för IFK Göteborg och man kan konstatera att Erik Lund hade en fin karriär.

Men den kunde ha blivit ännu bättre om inte skadorna var i vägen. FYRA korsbandsskador råkade den forne högerbacken ut för under sina år som elitfotbollsspelare och efter 2017 års säsong med Varberg stod det klart att en då 28-årig Lund tvingades lägga skorna på hyllan.

Sedan i fjol är Lund i stället tränare för moderklubben Ljungskile. Först en kortare tid som huvudtränare och sedan som assisterande – och han älskar sitt nya fotbollsliv.

– Det är skitroligt att vara tränare! Ja, det är väldigt kul, inte minst när man får till det med taktiken och allt sådant där. Det är spännande att få hjälpa unga spelare i truppen att utvecklas – och få jobba med själva personerna. Det här har varit en nytändning för mig, berättar Lund för FotbollDirekt.se.

På lördag stundar ett hett möte i söderettan mellan Ljungskile och Landskrona – två lag som tippats i toppen av serien och som ligger på fjärde respektive sjätte plats i tabellen.

– Vad ska man säga, det är två väntade topplag. Innan säsongen drog igång var vi högt tippade av alla lag och Landskrona inledde seriespelet på ett väldigt bra sätt. Det här kommer att bli en tuff jävla fight, konstaterar Lund.

Att ni ”bara” ligger fyra, är det ett misslyckande så här långt?

– Vi har sagt att vårt mål är att bli bättre ju längre säsongen lider mot sitt slut. Vi har många nya gubbar i laget och det tar tid att bygga ett nytt lag, men det här är inget som vi känner någon stress över, vi är på rätt väg.

En spelare som hållit igång med Ljungskile i veckan är tidigare Norrköpings- och Blåvittstjärnan Martin Smedberg-Dalence, numera i den bolivianska ligan. Mittfältaren har även en bakgrund som spelare i Ljungskile och Erik Lund är naturligtvis glad över att åter träffa på 35-åringen.

– Vi var något år ihop i Blåvitt, men det har typ alltid varit så att när jag gått till hans klubb så har han lämnat och tvärtom haha. Men han var ju många år i Ljungskile och det är min moderklubb så vi har stött på varandra många gånger, säger Lund och fortsätter:

– Det är jätteroligt att Martin tränar med oss. Han har visat vilken grym kille han är på våra träningar. Han har visat kvaliteten direkt och det är inte så att han lattjar runt utan han kör på bra!