Elva raka matcher utan seger. AFC Eskilstuna ligger sist i allsvenskan inför omstarten om ett par veckor. Men någon fara för sitt jobb behöver inte tränaren Nemanja Miljanovic känna. Ordföranden Alex Ryssholm lovar att förstärka laget med minst två-tre startspelare i sommar. 
– Det är jätteviktigt, vi kommer göra allt vi kan för att hänga kvar. Mycket beror på vad vi lyckas med i sommarfönstret, säger han till FotbollDirekt.se. 

AFC Eskilstuna var bara nere och vände i superettan.

Men även den andra sejouren i allsvenskan har hittills varit väldigt, väldigt tuff. Trots en positiv start på säsongen – med stora framgångar i svenska cupen och en premiärseger mot IFK Göteborg – så har trenden varit spikrakt nedåt.

AFC avslutade våren med tre raka förluster; 0-5 borta mot Malmö FF, 0-3 mot Häcken i cupfinalen och 0-2 hemma mot IFK Norrköping. Efter den sista omgången meddelade klubben dessutom att man bryter kontraktet med spelarna Artem Rakhmanov, Ivan Bobko och Vladislav Bragin.

Sist i allsvenskan med fyra poäng upp till säker mark. Hur ser klubbens starke man Alex Ryssholm på situationen?

– Som ordförande hade jag hoppats att det skulle gå lite bättre. Men det finns ju objektiva skäl till att det gått sämre än vi hoppades. Vi började med att spela jättebra i svenska cupen och slog IFK Göteborg. Men vi har en tunn trupp och när vi började få skador på nyckelspelare så fick vi problem. Målvakten Ole (Söderberg), Gustav Jarl och Felix Michel har alla varit borta många matcher. När vi gör analysen av förlusterna beror mycket att målvakten och nyckelspelarna varit borta, säger Ryssholm till FotbollDirekt.se.

– En annan orsak är att vi lagt mycket energi på cupspelet. Det har varit tröttsamt.

Hur bittert var det att förlora cupfinalen mot Häcken, er bästa chans någonsin att gå till Europa?

– Klart att det var tungt, men allt beror på hur man väljer att se på det. Det är första gången i klubbens tolv år korta historia som vi går långt och det är en stor eloge till vår tränare (Nemanja Miljanovic) som också var den som tog oss direkt tillbaka till allsvenskan på bara ett år. Vi är ganska kritiska mot att det går dåligt och tittar på vad vi kan förbättra sportsligt. Organisationen fungerar väldigt bra nu jämfört med för sex månader sedan men det är på planen vi inte får till det.

I mitten på juli öppnar transferfönstret. Alex Ryssholm avslöjar att klubben redan har långt gångna tankar på vad som kommer att hända tills dess. Förstärkningar är det inget snack om att det kommer att inkomma.

– Som du redan vet har vi brutit kontraktet med tre spelare. Varför? Inte för att de var särskilt dåliga men vi måste frigöra resurser. För resurserna i AFC är jättebegränsade. Vi kan inte värva nytt utan att spara på något annat. Vi kommer använda resurserna till att värva två-tre spelare på olika positioner. Vi behöver en anfallare för där har det inte gått så bra sista tiden. Om det blir lån eller permanent får vi se, allt hänger på resurserna, men spelare kommer att komma in.

Du berömde honom men hur är ditt förtroende för Nemanja Miljanovic. Jag menar, ni ligger ju trots allt sist och har inte vunnit på elva matcher? 

– Han har mitt och hela klubbens förtroende. Ofta tar man snabba beslut att sparka tränaren när det går dåligt, men i det här fallet så är inget av detta hans fel. Han jobbar med materialet som finns och det är där problemet ligger. Materialet har inte varit tillräckligt bra när vi fått alla skador. Vi tycker att Nemanja gör ett jättebra jobb, det är tack vare honom att vi ens är i allsvenskan, det får man inte glömma, säger Ryssholm som lovar att AFC kommer att kavla upp ärmarna på alla fronter för att försöka hålla sig kvar.

– Det är jätteviktigt, vi kommer göra allt vi kan för att hänga kvar. Mycket beror på vad vi lyckas med i sommarfönstret. Självklart krigar vi hela vägen in i slutet.

AFC Eskilstuna startar om allsvenskan med att möta GIF Sundsvall i den omtalade nattmatchen lördagen den 29 juni, 23:00.