Foto: Bildbyrån

AIK gick igenom en start som inte imponerade. Nu vid sommaruppehåll har man likväl manövrerat ut så väl Djurgården som Hammarby och delar andraplatsen. Nu hoppas AIK:s sportchef på effekt i kommande Europa-kval.
– Det är klart att man hoppas på att det ska betala sig som vi uppträtt som exempelvis mot Hammarby, säger Björn Wesström till FotbollDirekt.se.

2-0, 2-0. AIK har skärpt beredskapen när allvaret har varit som störst och hoppas också hittat en kurs som ska ge effekt i kommande Champions League-kval.
I de största matcherna i som exempelvis båda derbyna så har rutinen, tyngden och erfarenheten varit påfallande. AIK har stabilt manövrerat ut Djurgården och Hammarby på ett sätt man nu alltså hoppas ska ge effekt i kommande Europaspel.

– Vi har ju valt en väg som sättet vi spelar på och en lite högre medelålder. Det är ju medvetet och det är klart att vi känner att erfarenhet har betytt mycket i derbymatcherna. Det är klart att vi tror och hoppas att det ska betala sig hur det som exempelvis såg ut mot Hammarby, säger AIK:s sportchef Björn Wesström och syftar till kommande Champions League-kval.
– I grund och botten handlar mycket om den erfarenhet vi har byggt upp under många år. Derbymatcher är ju alltid speciella och just större matcher är en styrka vi har att spela, även om vi inte på något vis laddar annorlunda för mindre matcher. Men erfarenhet betyder extra mycket i större matcher, säger sportchefen och fortsätter:

– Men det gäller att vara ödmjuka kring detta också för att det ska fortsätta att vara så. Är man inte det så finns det snabbt andra som vill ta vår plats.

Hann ni bli ostadiga och ängsliga i den inledning ni gick igenom? 
– Alltså man mår ju som sitt senaste resultat men man måste alltid hålla en längre horisont än så och med erfarenhet så blir det lättare. Sedan måste man komma i håg att dåliga resultat ingår. Det slipper man aldrig i från.

Nu sommarvila och det med bortpolerade rispor i lacken och lägg till det hur AIK snart får se fem namn försvinna på landslagsuppdrag: Elyounoussi, Karlsson, Mets, Larsson och Sigthórsson.
– Det känns fantastiskt för AIK. Fem spelare på landslagsuppdrag samtidigt vet jag aldrig om det hänt tidigare? Det om något visar vilka kvaliteter vi har.
– Hur känslan är efter Hammarby? Krasst så känns det ju väldigt bra, säger sportchefen och skrattar.
– Bra på alla tänkbara vis i egentligen och så har vi alla spelare skadefria. Sommaruppehåll tillsammans med när det sportsliga stämmer, både på planen och vid sidan om att slippa skador, det kan ju inte bli bättre.

FOTNOT: I fjol föll AIK redan i den andra kvalomgången mot danska Nordsjälland till Europa League.