Malmö FF mot Helsingborg. Vilken derbysöndag med så väl Skåne som Stockholmsderby, FD:s Patrick Ekwall finns på plats nere på Olympia och han tror att Molins går före Antonsson denna gång.

FotbollDirekts krönikör har test ner till Helsingborg och bevakar det första derbyt på flera år mellan HIF och Malmö FF på plats. Bilden innan mötet på Olympia är entydigt i MFF:s favör. Dels för Helsingborgs dribbel med skador men också för att MFF är på gång att gå loss i toppen.
Å andra sidan vann faktiskt HIF det senaste allsvenska mötet med MFF på Olympia, 2- 1 i maj 2016,

Patrick Ekwall har fått följande frågeställningar att vrida och vända på inför dagen.

Din syn på detta derby?
– Att det är efterlängtat i Skåneland. Trelleborg i all ära, men ett ”riktigt” Skånederby är mellan de här klubbarna. De känns som rivaler på riktigt.

HIF är en spännande nykomling men hur ska detta kunna gå fel för MFF ? Sett till utveckling så här långt.
– Det är väl att den här typen av matcher inte är som alla andra och där form eller tabellposition inte brukar spela lika stor roll som vanligt. Det här är ju HIF:s störst match under året och det kommer dra fram något speciellt ur spelarna och hemmapubliken.
Men i övrigt talar allt för Malmö FF, så som utvecklingen varit i vår.

Bjarnason bröt träning i torsdags. Farnerud och Hansson givet borta. Granqvist väldigt osäker. Vilka blir HIF:s nycklar nu?
– HIF måste få ut max av alla sina spelare, oavsett vilka som spelare. Kan Granqvist spela innebär det såklart mycket, främst i en sån här match där det kommer ställas krav på mental styrka. Detsamma gäller förstås Markus Holgersson och Rasmus Jönsson.
HIF måste hitta ett vägvinnande anfallsspel och i den här matchen sannolikt en giftig kontringsfotboll. Det kommer inte bygga på enskilda spelare.

MFF. Hur borde man starta namn för namn. Din startelva?
– Uwe Rösler har ingen som helst anledning att behöva ändra på någonting mer än möjligen någon enstaka position. Ingen behöver sparas för de behöver vila eftersom semester väntar.
Jag tycker Eric Larsson och Oscar Lewicki varit strålande som delar av trebackslinjen och Bonke Innocent har täckt upp sensationellt bra för Fouad Bachirou.
Så: Dahlin – Larsson, Lewicki, Safari – Berget, Christiansen, Innocent, Traustason, Rieks – Rosenberg, Antonsson.

Molins eller Antonsson – den sistnämnde har ju just nu en svagare period.
– Det är förstås frågan. Sett till hur Rösler gått runt på senare tid så lutar det åt Guillermo Molins nu.