FEM SNABBA MED FD:S LENNART SANDAHL EFTER HELSINGBORG – MALMÖ FF 0-1.
Malmö FF fick slita hårt för att behålla sina tre poäng tiden ut mot ett vilt kämpande Helsingborg. FD:s reporter ger här sin syn på matchen. 

Din bild av första halvlek?

– Det hela inleddes med en sprakande fest både på läktarna och på planen. Vråltempo i presspelet från Helsingborgs sida och Malmö, som också hade sina lägen, hade problem vid ett par tillfällen. Efter en första kvart som HIF vann på poäng så avtog, av naturliga skäl, deras intensiva presspel. Samtidigt fortsatte man att spela högt med sin backlinje och vips så var Rosenberg fri efter en genomskärare av Rieks. Lite för billigt att släppa ett sånt mål i ett egentligen ”ofarligt” läge.

Din bild av andra halvlek?

– Men här ska Helsingborg ha en eloge. Laget kämpade hårt och borde gjort mål på något av sina lägen. Presspelet fungerade bra över i princip hela halvleken – kanske till följd av att MFF spelat tre matcher på en vecka – och vore det inte för uppoffrande försvarsspel, blockade skott och en stabil Johan Dahlin så hade kvitteringen kommit.

Rättvist resultat? 

– Njaeeee. Det hade nog varit mest rättvist med oavgjort här sett till hur långa perioder Helsingborg tryckte ned MFF och vann bollar högt upp i banan. Samtidigt kunde matchen varit punkterad om inte unge Kalle Joelsson stått för ett par riktigt svettiga räddningar. När HIF är bra och får allt att stämma så är man bra nog för att slå vilket lag som helst i allsvenskan. Tyvärr för deras del är det alldeles för sällan det inträffar. Malmö FF imponerar givetvis med att vinna sin fjärde raka och på så många olika sätt kunna ta sin tre poäng.

Helsingborg på negativ kvalplats. Blir det en bottenstrid hela året?

– Helsingborg faller verkligen med flaggan i topp här. Men utöver den vassa inledningen med segrar mot IFK Norrköping och Hammarby så tycker jag inte att grundspelet är tillräckligt bra. Man förlitar sig mycket på individuell kvalitet, Granen har inte (kunnat) varit på topp med sina skador och det kollektiva försvarsspelet klickar inte riktigt, speciellt i matcher där HIF förväntas föra spelet. Jag tror HIF behöver inse att man inte är ett lag för något annat än en bottenstrid om inte alla tar hemjobbet och täpper till ytorna defensivt. Sen kan det mycket väl vara en brist hos tränaren Peo Ljung som gör att det ofta ser oorganiserat ut i matcherna. Jag skulle vara orolig som HIF-supporter. Som tur är finns AFC Eskilstuna och Falkenberg som räddningsplankor.

Och kan något lag rå på Malmö?

– Jag har ju svårt att se det. Uwe Rösler har fått igång maskineriet och håller (smart drag) många spelare igång. Mot slutet av våren fick vi se Guillermo Molins vara tillbaka i gott slag och då har man redan Markus och Marcus i form. På mitten finns gott om alternativ och man har klarat att ta poäng trots skador på Bachirou och Bengtsson. Romain Gall hade lekstuga förra våren men nu får han knappt spela. Det säger ändå en del om MFF:s galna bredd. En bredd som blir avgörande till slut.