FINALEXTRA: Efter Blåvittförlusten – ”Cupguld solklart större för Häcken”

Foto: Bildbyrån

FotbollDirekts krönikörer ger här sin syn på kommande cupfinal. Magnus Österberg först ut och han tror på Häcken och anser utan vidare att en cupseger reparerar den tunga derbyförlusten mot IFK Göteborg.
– Solklart ett cupguld! Som sagt, en titel är en titel och chansen till Europaspel, säger Magnus Österberg till FotbollDirekt.se.

Häcken är alltså favoriter till att göra som man gjorde för tre år sedan när man slog Malmö FF. Göteborgarna mot ett nytt cupguld. Så ser det ut på förhand mot ett AFC som inte vunnit sedan den allsvenska premiären 31 mars.

Häcken favoriter alltså men det är ändå ett AFC som under senare delen av våren skrällde mot både Norrköping och AIK i cupen, samt hur man alltså tog hem premiären mot IFK Göteborg med 3- 1.
Men sedan stannade det av. Sedan dess har faktiskt inte Eskilstunaklubben inte vunnit. 

Här FotbollDirekts krönikör Magnus Österberg om dagens cupfinal. Och han tror på Andreas Alm och börjar med att få frågan om hur han ser på en cupfinal som på förhand inte är direkt uppmärksammad.
– Det blir ju orättvist mot de lag som nått finalen att säga så, men jag skulle ljuga om jag påstod annat än att den känns rätt sval. Det är ju dock en cupfinal och en titel är en titel liksom värdet av att få chansen att kvala till Europa. När matchen väl drar igång lär det finnas nerv i den.

Det är ett anonymt finalpar, hur skulle du lansera denna match till den stora publiken?

– Det är svårt att sälja in, det handlar ju om supportrarna till de båda lagen, de utomstående är knappast intresserade i grund och botten. Det man kan säga är att BK Häcken har en väldig spets och bred i sin offensiv och att det är, i alla fall nästan, garanti på att det kommer att skapas en massa chanser och att troligtvis en del mål. AFC har haft det tungt i allsvenskan men här kan de verkligen slappna av och bara ”köra”, det finns ingen press. Laget visade tidigare i cupen och i inledningen av serien att det finns kapacitet. Det passar AFC utmärkt att finalen kommer vid den här tidpunkten, det kan bli en vändning uppåt på deras säsong.

Vad väger tyngst en derbyvinst mot IFK Göteborg eller ett cupguld mot AFC för BK Häckens del ?

– Solklart ett cupguld! Som sagt, en titel är en titel och chansen till Europaspel. Det är titlar som är värt någonting. Och Häcken är en klubb som förtjänar väldigt mycket för så många år som man satsat som man gjort. Så skickligt som man gjort det och en så solid klubb som man blivit. Imponerande och Häcken är värda framgång i form av titlar.

Vilket lag blir svenska cupmästare?

– BK Häcken är ett bättre lag med en bredare trupp, allt annat vore en dunderskräll.

AFC befinner sig i en väldig formsvacka. Vem ska kliva fram på den stora scenen i AFC? Ser du någon ljusning?

-Adi Nalic var lysande inledningsvis, hoppas att han är hel och fräsch: Har han en bra dag kan han riva upp sår i vilken motståndare som helst. Han är nog deras största individuella hopp. Som jag sa innan också, de kan verkligen slappna av och spela ut här, de har faktiskt allt att vinna.

Paulinho är spelklar igen, hur viktigt är det för BK Häcken?

– Bredden är fin för Andreas Alm när det gäller offensiva spelare men en Paulinho i form vill alla tränare ha i sitt lag. Spelar han är han sannolikt en avgörande faktor.

Häcken – AFC United startar kl 15.00 i dag på Bravida arena.

 


Idag 12:07

PÅ FD: AIK:s nya framtid - så ska Gnaget jaga ifatt Bajen igen

AIK är regerande svenska mästare och går nu mot ännu ett försök i Champions League. Ska AIK som storklubb växa ytterligare denna sommar? - drömmen om gruppspel finns ju där och 100-tals miljoner. Samtidigt pågår i kulisserna ett arbete som