EKWALL: ”Oj, vad han ville vinna en titel för Häcken”

Häcken är cupmästare och det för andra gången inom bara några år. Efter 2016-guldet har man nu tagit denna tron igen. Patrick Ekwall har i eftermiddags sett finalen som spelades nere i Göteborg. Här om största guldhjältar:
– Det var många. Paulinho, oj, vad det syntes att han ville vinna en titel, säger FotbollDirekts krönikör på torsdagkvällen.

Häcken är klart för Europa League igen. 3- 0 i dag i finalen mot AFC United och nu får man tillsammans med AIK, Malmö FF och Norrköping nya kvalmöjligheter i sommar. Ett redan förmöget Häcken med ett eget kapital på över 70 000 000 har nu chansen till 40-50 nya miljoner som ett gruppspel i Europa League beräknas ge.

Men för att det ska bli verklighet så måste man först klara av att gå igenom tre kvalomgångar. Den 18 juni så vet vi vad det inledningsvis kommer att handla om för Andreas Alm och Sonny Karlsson och kompani.
– Vi har gjort en bra cupresa. Vi har spelat bra cupfotboll rakt igenom. Gjort många mål. I dag är vi ett klart bättre lag än AFC, sade Andreas Alm till Cmore efter guldyran.
– Vi gör det bra totalt sett. Det är en stark match av oss.

Vad betyder cupguldet för dig?
– Ser det mer som att jag får lära mig Häcken. Jag kommer ju inte att vara här i evigheter. Att få vara en del av att vinna med Häcken det lär jag mig av. Det är en ynnest att få med. Jag fick ju vara med i AIK några gånger.

Hur ska du fira?
– Jag har inte riktigt bestämt. Vet inte vad som händer. Men jag har svårt att …jag är inte bra på att dansa och inte bra på att dricka alkohol. Jag kommer att leva genom de andras glädje.

Nu PATRICK EKWALL som här får flera frågor efter Häckens andra cupguld någonsin.

Ditt huvudintryck från denna final?
– Allt blev som väntat, egentligen. Häcken ägde den här matchen från början till slut. De gjorde det för att de är ett mycket bättre lag än Eskilstuna. Samt att 5 000 åskådare var helt OK mot ett lag utan bortafölje och ett alldeles fruktansvärt väder.

Häckens omslagsnamn i denna cupfinal. Vilka klev fram?
– Det var många. Paulinho, oj, vad det syntes att han ville vinna en titel, sedan Yasin, Friberg och Rasmus Lindgren, förstås. Men jag känner lite mer för Alexander Faltsetas som brinner så för sitt lag och som snyggt fick knoppa in 1-0-målet med ett firande som kunde kostat honom ett korsband och en bruten nacke.

Förväntningar på Häcken i kommande Europa League-kval? Ser du ett bättre Häcken just nu än det som var så chanslöst mot Red Bull Leipzig förra sommaren?
– Ska vi se till möjligheter att plocka Uefa-poäng för Sverige så är det bättre med Häcken än AFC, det kan vi vara överens om. Häcken har alla tänkbara möjligheter att nå hela vägen till ett gruppspel, så pass bra lag har de och i ett Europaspel kan de få utrymme för en kontringsfotboll som de inte riktigt har hemma i allsvenskan. Lottningen avgör en hel del och Leipzig var för tufft, givetvis, även om jag tyckte att Häcken vek ned sig väl enkelt i första matchen.

Vilka svagheter ser du hos Häcken?
– Att de är ineffektiva sett till spelövertag. Nu blev det 3-0 till slut, men under en lång period levde AFC med ett hopp och kunde ha varit en tillfällighet från 1-1, trots ett kompakt Häcken-övertag.

Anders Andersson säger efter matchen att han imponeras av så väl trupp som organisation och andas mer och mer storklubb. Ditt intryck?
– Lille-Anders har, som oftast, rätt: pudelklokhet från Österlens mylla. Häcken är ett storlag i Sverige på alla sätt. Över hela linjen.  De har en stark organisation, en fin arena, bra trupp och är varje år bland de allra bästa i Sverige på pojk- och ungdomsnivå. Det är lätt att hänga klubben för att de inte har världens största publik och möjligen också för namnet, men det är lite för billiga poäng att ta idag. Klubben har sakta men säkert byggt hårt på den Hisingen-identitet som man kanske saknat tidigare i skuggan av Göteborgs jättar, IFK.
Så Häcken har absolut något och ser vi till organisation och proffsighet finns det många andra klubbar som ligger långt efter.


Igår 14:46

AVSLÖJAR: Hammarby kan ta mittbacksbjässen från England

FotbollDirekt kan i dag avslöja att Joseph Colley är på väg att lämna Chelsea. Hammarby är framme och visar intresse för U23-svensken. Colleys kontrakt går ut nu i sommar. Hammarby kan vara på väg att göra en av årets mest spännande v