Dagens cupfinal är långt i från med det tyngsta finalparet och årets cupfinal är inte direkt på förhand stort uppmärksammad men FD:s Patrick Ekwall ser ingen ointressant final framför sig.
– Nej, nej. Då är man lite lätt historielös. Cupfinalerna har ju haft galna bottennapp, själv glömmer jag aldrig Gefle-Helsinborg en grådassig novemberkväll 2006 på Råsunda. Drygt 3 000 åskådare, uppgavs. det var max 1 500 på plats.

Häcken alltså i final i dag på Bravida arena och det är alltså AFC som väntar. Den allsvenska jumbon slog man ju tidigare i våras hemma på just Bravida med 3- 0 och det är till det ett United som inte vunnit sedan den där allsvenska premiären mot IFK Göteborg.

Men Häcken rider alltså in i detta med ett stort favoritskap och man gör det mycket genom ett namn som Paulinho.
Å andra sidan återstår det ännu att se om han verkligen startar.

Klart är hur som helst att Häckens Andreas Alm ser ett cupguld som excellenta plåster på såren efter den tunga förlusten mot IFK Göteborg.
– En allsvensk match är ingenting mot en cupfinal. Det kanske kan jämföras med en avgörande match om guldet i allsvenskan, säger Andreas Alm till GT inför matchen.

Patrick Ekwall håller med när han här ger sin på dagens final nere i Göteborg, Ekwall som nyligen bevakade derbyt mellan Häcken och Blåvitt på just Bravida arena.

– Detta är en helt okej final. Ska vi bara gå på lagens dragningskraft så var finalen 2003 mellan Elfsborg-Assyriska inte heller något fyrverkeri på förhand. Det kom 1819 åskådare till Friends. Ett galet mörker för cupens final. Det är också intressant att se hur iskall svensk klubblagsfotboll var på 80- och början på 90-talet. Bästa exemplet är nog AIK-IFK Göteborg 1991. Då kom det 2151 åskådare. På Råsunda, AIK:s hemmaplan. Numera är det ju ett av lagen som har hemmaplan, oavsett vilka lagen är, och det kan nog bli 5000 pers på Bravida, säger Ekwall på matchdagen.

Det är inget uppskrivet finalpar, hur skulle du lansera denna match till den stora publiken?

– Men Häcken är ett av allsvenskans bästa lag med några väldigt starka profiler. Inte minst allsvenskans regerande skyttekung Paulinho. Och eftersom göteborgslaget är megafavorit går det nog ändå att lansera matchen som ”KAN AFC LYCKAS MED ÅRHUNDRADETS CUPSENSATION?” Ungefär så.

Vad väger tyngst en derbyvinst mot IFK Göteborg eller ett cupguld mot AFC för BK Häckens del?

– Ja, eftersom det blev förlust mot Blåvitt så är det säkert ett cupguld. Jag tror att en titel alltid vägde tyngre i slutändan än en enskild match. Dessutom innebär det en plats i Europa.

Vilket lag blir svenska cupmästare?

– Rimligtvis blir det Häcken. Sett till kapacitet i stort, till hemmaplan och till AFC:s usla form.

AFC befinner sig i en väldig formsvacka. Vem ska kliva fram på den stora scenen i AFC? Ser du någon ljusning?

– Den får du sannerligen leta efter. Laget måste sätta samma starka försvarsspel över hela planen som i semin mot AIK, annars är du chanslös mot Häcken på bortaplan. Viktigast blir att få ihop sina grunder igen. Och sen hoppas att spelare som Samuel Nnamani eller Adi Nalic får ytor som är tillräckligt stora för att göra något konstruktivt med spets framåt.

Paulinho troligen spelklar igen, hur viktigt är det för BK Häcken?

– Det kommer betyda en del. Han är, inte minst, en spelare som kommer att älska att avgöra en sån här match