Foto: Bildbyrån

KRÖNIKA MED FOTBOLLDIREKTS MAGNUS ÖSTERBERG
IFK Göteborg avgjorde långt in på övertid och framgångsperioden verkar aldrig ta slut.
Djurgården byter organisation och maler rättvist ner ett Östersund som bleknar allt mer för varje omgång.
Nykomlingsmötet Helsingborg-Falkenberg slutar oavgjort och det var inte vad något av lagen behövde.

Hammarby-Norrköping bjöd på, i alla fall av det jag sett, den bästa halvtimmen allsvensk fotboll så här långt. Bland annat.

Det är ju med ångest i fingrarna som man skriver det här: snart ska vi genomlida ett uppehåll i en allsvenska som verkligen bjuder upp till dans. Serien är fortfarande väldigt jämn men tydliga linjer finns i vad som kommer att vänta till hösten. Uppehållet känns bara dumt om ni frågar mig.
Man vill bara ha mer och mer av allt.

Polisens okänsliga ”konsekvenstrappa” är givetvis inte en del av det. Här känner jag spontant att någon / några måste avgå snarast. Tack på förhand!

***

Jag var på plats på Tele 2 när Hammarby tog emot IFK Norrköping som har fått lite bättre ordning på sitt spel på den senaste tiden och det var en oviss match på förhand.

I efterhand kan man säga att den var oerhört sevärd för den objektive åskådaren. Båda tränarna var efteråt överens om att ”det nog var ett rättvist resultat även om vi båda ville vinna”.

För de båda tränarna Stefan Billborn och Jens Gustafsson var det nog berg- och dalbana när spelet böljade fram och tillbaka. Struktur och kontroll är två begrepp som tränare gärna vill se sina lag ha, här var det lite si och så med det under långa sekvenser. Men kul som sagt.

På tal om sekvenser. Hammarbys första mål 30+ passningar innan Vidar Örn Kjartansson tåade in 1-0 innan man knappt hunnit bänka sig.
Snyggt och ovanligt, Peking hade inte ens fått låna bollen.
Resten av matchen blev inte likadan. Målchanser radades upp, några som avkrävde målvakterna (främst Isak Pettersson) på riktigt svettiga räddningar. Spelet svängde, matchen svängde och när slutsignalen ljöd stod vi där med 2-2.
Det kunde ha slutat 3-2, 2-3 eller 4-4. Men som sagt, oavgjort var nog ”rättvist” om det nu finns något sådant.

Några notiser.

  • Odilon Koussouno har inte varit spektakulärt bra och många fattar inte att Genk betalat 43 (?) miljoner för honom. Jag förstår dock det och säger att den här spelaren kommer att finnas med i betydligt mer högtidliga sammanhang än både allsvenska och belgiska framöver. Wait and see.
  • Isak Pettersson är sjukt bra och både hans räddningar och spelet med fötterna är något utöver det vanliga. Om någon ”kort” målvakt ska lyckas hela vägen så är det han.
  • Jordan Larsson är vass, när han byttes ut försvann en ganska stor del av Norrköpings omställningar. Han har ett namn (och en pappa) som han alltid kommer att jämföras med och det är inte rättvist. Jordan är vass och har hittat tillbaka, grattis till IFK Norrköping och kredd till Jens Gustavsson som fått igång honom.
  • Muamer Tankovic är glödhet. Undantaget filmningsförsöket är han lysande igen. Faktiskt helt briljant.

***

IFK Göteborg rider vidare på sin framgångsvåg och vem vet var det slutar. Benjamin Nygren levererar och snart blir hans försäljning (Genk vad det verkar) räddning på klubbens usla ekonomi.

Kan man göra rätt saker (i stor utsträckning förlänga avtal med viktiga pjäser) med pengarna kan IFK Göteborg på riktigt andas morgonluft igen. Det har i så fall gått väldigt mycket snabbare än vad ”alla” trodde. Undertecknad inkluderad.

Det är länge kvar på säsongen men visst har de överträffat alla förväntningar såhär långt!?

***

Djurgården ändrar och justerar, flyttar spelare och ändrar organisation. Och vinner. Även om de överraskar mig en aning så verkar många tro att det blir en toppstrid för Djurgården.
Det som talar för det är att det knappast blir några nyckelspelare som försvinner i sommar och att det finns kapital på banken för att förstärka truppen ytterligare. Skadeproblemen till trots har man hittat vägar till tre poäng ofta och det är det vi ser i tabellen. Starkt jobbat av alla inblandade! Däremot verkar publiken mer svårflirtad, under tiotusen åskådare är faktiskt riktigt uselt.

***

Helsingborg – Falkenberg 1-1. Ett möte med två förlorare som ändå fick en poäng som tröst. Nykomlingarna måste vinna hemma för att klara sig kvar och därför var väl resultatet sämre för Helsingborg och ”ok” för Falkenberg. Men. Det här är två lag vars form och kapacitet hittills inte borgar för något annat än en lång och tuff höst. Helsingborg med större chans att hamna på rätt sida strecket till slut, men jag är tveksam.

***

Det finns oändligt med saker att ta upp men jag stannar här. Omgång tolv är inledd och snart är även den färdigspelad. Den omgången bjuder på derbyt AIK-Hammarby, det blir högintressant. Norrlandsderbyt mellan två lag med dålig form: Östersund – GIF Sundsvall, ännu en match där ingen vinner på ett oavgjort resultat.
Firma Bergstrand/Lagerlöf tar sitt Djurgården till kända domäner när IK Sirius på bortaplan väntar. Prestige för alla inblandade.

Som sagt. Det tar aldrig slut om än vi tvingas till ett uppehåll. Men vi njuter så länge det varar i alla fall.